eldiario.es

Menú

Un al·legat a favor de la investigació als instituts

L'Associació de Mestres Rosa Sensat premia la professora d'institut Maria del Pilar Menoyo per la incorporació a les seves classes de secundària la metodologia dels treballs de recerca, que aporten "autonomia, paciència, motivació i constància" als alumnes

Un altre dels guardons recau en l'Assemblea de Docents de les Illes Balears, per la seva "valenta" defensa de la llengua catalana i de l'escola pública

- PUBLICIDAD -
Les tres guardonades a l'acte dels premis Marta Mata. D'esquerra a dreta, Maria Antònia Font, Eulàlia Valeri i Maria del Pilar Menoyo.

Les tres guardonades a l'acte dels premis de l'AM Rosa Sensat. D'esquerra a dreta, Maria Antònia Font, Eulàlia Valeri i Maria del Pilar Menoyo.

Els treballs de recerca, assignatura obligatòria a batxillerat, tenen també espai a secundària. "Han de tenir-lo", assenyala Maria del Pilar Menoyo, professora de matemàtiques de l'institut Juan Manuel Zafra de Barcelona, "perquè amb ells es treballen múltiples competències com la comunicació i, a més, des de l'autonomia, la motivació, la paciència". Menoyo ha estat tutora de desenes de treballs de recerca de batxillerat -alguns molt reeixits-, i els ha traslladat també a secundària -"des de primer a quart de l'ESO"-, experiències que ha recollit a Fer recerca a secundària: un repte per a l'alumnat i el professorat. Per tot això, va rebre ahir el Premi de Pedagogia 2013 que lliura l'Associació de Mestres Rosa Sensat.

L'acte va servir també per homenatjar amb els guardons Marta Mata -la prestigiosa pedagoga catalana- a la figura d'Eulàlia Valeri, traductora i adaptadora de contes, a més de mestra; i l'Assemblea de Docents de les Illes Balears, després de la seva vaga indefinida de tres setmanes en defensa de l'educació pública i en català.

En el cas de Menoyo, el premi la va portar a fer tot un al·legat a favor de la recerca a les aules, entesa com el "repte" que es proposen els alumnes per "descobrir coses pel seu compte", amb l'ajuda d'un tutor. Segons Menoyo, des del moment d'escollir-lo fins al de comunicar-lo -de principi a fi-, el treball "afavoreix el desenvolupament de competències útils", habilitats socials i comunicatives, tot des de la "pròpia motivació i l'autonomia". Encara que per aconseguir-ho, va destacar que és important "ensenyar-los a investigar".

"A l'alumne li agrada, ho troba proper, es genera expectatives, s'implica emocionalment, s'esforça..." enumerava Menoyo, en el que segons ella són factors essencials per a qualsevol procés d'aprenentatge. "Només així tindrem nens lliures, crítics, informats i feliços", va concloure la guardonada.

"Les famílies en Balearos van optar pel català perquè hi havia una tasca d'anys al darrere"

Els docents de les Illes Balears, i la seva societat en general, van rebre ahir el seu particular homenatge a Catalunya per la seva "valent" protesta -en paraules de la presidenta de Rosa Sensat, Irene Balaguer- contra de les polítiques del PP, que afecten l'escola pública i el català com a llengua vehicular. Maria Antònia Font, del sindicat STEI, va rebre el premi en nom de l'assemblea: "Ser mestre és un honor", va dir, només d'agafar-lo.

Font va aprofitar per recordar els ponts que uneixen les Balears amb Catalunya pel que fa a l'educació i a la llengua. "La renovació pedagògica va arribar a les illes de la mà de Rosa Sensat als anys 60", i amb ella, va apuntar, "la idea que l'escola havia de transformar-se permanentment d'acord amb les necessitats del present".

I en un context d'atac al català des del Govern de José Ramón Bauzá -a l'Administració, als mitjans de comunicació-, Font va celebrar que a l'escola van ser les famílies en general les que el van rebutjar, ja abans de l'aparició del TIL (tractament integrat de llengües): "Bauzá va voler que les famílies puguessin escollir amb 'llibertat' la llengua, i el 87% va optar pel català, perquè hi havia una tasca de 30 anys al darrere", va dir, en referència entre altres coses a les escoles d'estiu de Rosa Sensat.- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha