Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

La Generalitat cedeix i els veïns de Gràcia tindran urgències d'atenció primària fins a mitjanit

Una mobilizació ciutadana el 2012 davant de l'Hospital de l'Esperança de Barcelona / Foto: Edu Bayer

Caralp Mariné

Els veïns de Gràcia s’han llevat amb una bona notícia. A partir de l’1 de desembre el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) Esperança, el que dona servei a uns 100.000 usuaris d’aquest districte, estarà obert fins les 12 de la nit enlloc de les vuit com fins ara. Gràcia és l’únic barri de Barcelona on aquest servei encara no està disponible les 24 hores del dia, tot i així, Gemma Tarafa, comissionada de Salut de l’Ajuntament, ha dit a Catalunya Plural que s’està intentant que en uns mesos es normalitzi el servei i quedi com en la resta de districtes.

A partir d’ara, i després de l’acord entre el consistori i la Generalitat, la gestió d’aquest centre passa en mans del PAMEM, empresa pública amb 60% de participació de l’Ajuntament i 40% de la Generalitat. Això suposa un canvi important, donat que fins ara estava gestionat per Parc Salut Mar, ens amb majoria del govern autonòmic.

El PAMEM és també l’empresa que gestiona el Centre d’Atenció Primària Larrard, a Gràcia, i per tant, segons Tarafa, aquesta mesura suposa vincular l’atenció d’urgències a la primària, el que considera que “és una bona noticia pels veïns”. Una iniciativa que es veuria reforçada en uns mesos quan el CAP de la Vila de Gràcia, ja en obres, s’inauguri i alguns usuaris del centre de Larrard puguin passar allí. Serà en aquell moment quan Larrard podrà absorbir el centre d’urgències aproximant-lo encara més a l’atenció primària.

En un comunicat l’Ajuntament de Barcelona assegura que s’ha arribat a aquest acord després que els consistori “ha pressionat el CatSalut per aconseguir trobar i fer possible una solució” a la demanda veïnal. I des del consistori asseguren que “assumeixen el repte futur de poder ampliar a les 24 hores l’horari d’obertura d’aquest servei”. Tot i així, Tarafa ha explicat a Catalunya Plural que aquesta mesura no depèn només de l’Ajuntament perquè una part important del finançament depèn de la Generalitat, però assegura que “s’està treballant per això”.

Per la seva banda el Departament de Salut ha explicat també en una nota de premsa que el pla d’ordenació per millorar l’atenció urgent i continuada a Gràcia suposarà no només una ampliació de l’oferta horària, sinó també, una millora de la “resolució de l’atenció primària en l’atenció continuada i urgent”.

Es mantenen tots els professionals del CUAP Esperança

Tot i que el Centre d’Urgències d’Atenció Primària de l’Hospital (CUAP) Esperança canvia de gestors els professionals seguiran estan en plantilla i cap treballador haurà de marxar. Així ho ha assegurat la comissionada de salut de l’Ajuntament a Catalunya Plural que ha dit que aquest és un dels compromisos que es desprèn de l’acord entre l’Ajuntament i la Generalitat. Tarafa ha explicat que s’haurà de veure com es lliga aquest canvi, però no comportarà l’acomiadament de ningú.

Per altre banda, i si finalment el CUAP acaba per donar servei 24 hores, Tarafa ha dit que possiblement es necessitin nous professionals, però que és un tema que “s’està valorant”.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats