Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Narcís Serra i quaranta directius més, a un pas del judici pels sobresous de Catalunya Caixa

La Audiencia ha decidit enviar Serra a judici dos anys després del seu recurs

Oriol Solé Altimira

L'Audiència de Barcelona ha avalat la decisió del jutge instructor d'enviar a judici els exdirectius de Catalunya Caixa, Narcís Serra i Adolf Todó, per un delicte d'administració deslleial, pels sobresous que van cobrar mentre l'entitat era sostinguda amb fons públics.

En una interlocutòria, que ha avançat l'agència Efe, la secció 21a de l'Audiència de Barcelona ha desestimat els recursos que van presentar 11 de les defenses contra la interlocutòria en què el jutge instructor va concloure que de la investigació del cas es desprenien suficients indicis per enviar a judici Serra i Todó.

A més de tots dos directius, l'Audiència ha acordat mantenir imputats a una quarantena de membres del consell d'administració de l'entitat que van aprovar les remuneracions extres, també per un delicte d'administració deslleial.

En total són 41 exmembres del consell d'administració als quals el jutge acusa d'un delicte d'administració deslleial per apujar-se el sou el 2010, quan l'entitat ja estava a la vora de la insolvència. Entre aquests imputats destaca la figura de Narcís Serra, exvicepresident de Felipe González i president de l'entitat des del 2005.

Les votacions en qüestió són dos: el 19 de gener de 2010 es va aprovar augmentar el sou variable del director general Adolf Todó i del seu adjunt Jaume Masana. A la segona votació, el 13 d'octubre del mateix any, es va decidir augmentar el sou dels membres del comitè de direcció.

En total, detalla la interlocutòria, Todó va experimentar increment del seu salari fix en tres anys de 212.000 euros, i quant a la seva retribució variable, va pujar el 35% fixat en el seu contracte al 50% del salari fix. Per la seva banda, Masana va augmentar la seva retribució variable del 35% al 45% del salari fix.

A més, quan l'entitat ja havia estat rescatada amb diners públics, el consell d'administració va aprovar apujar el sou a tot el comitè de direcció per a l'any 2011. Todó va veure incrementat el seu sou dels 800.481 als 812.501 euros, mentre que Masana va passar de cobrar 598.428 euros a 601.201 euros.

Aquests augments de sou cal contextualitzar-los, segons la Fiscalia Anticorrupció, en una “situació crítica” de l'entitat, que aquest mateix 2010 va ingressar ja 1.250 milions d'euros públics en ajudes del Fons de Reestructucación Ordenada Bancària (FROB) perquè estava en una “ situació real d'insolvència”. El mateix any, l'entitat va aprovar un ERO que va afectar a 1.500 treballadors. En total, els ajuts públics a Catalunya Caixa van ascendir a 11.600 milions d'euros. El BBVA ha acabat comprant l'entitat.

El proper pas, abans de veure a Serra i als altres directius asseguts al banc dels acusats, és que la Fiscalia i la CUP, que exerceix d'acusació popular, formulin els seus escrits d'acusació pels investigats.

Etiquetas
stats