Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

La reforma laboral obre la veda a la repressió contra delegats sindicals

Delegats de CCOO reparteixen fulls volants a la porta de l'escorxador de Padesa a Amposta

Tomeu Ferrer

Barcelona —

Un nou tipus de problema afecta al món laboral: la repressió sindical. Ser representant dels treballadors és, en algunes empreses, un perill per al manteniment del lloc de treball. En la proliferació d'Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) s'hi colen noms de responsables sindicals tot i que la llei considera que, per la seva tasca de defensa de la resta del col·lectiu, haurien de ser els darrers a patir les conseqüències que originen l'expedient.

Fins que va arribar la crisi amb tota la seva cruesa era difícil trobar casos de acomiadaments de delegats sindicals. La mateixa concepció legal fa que si una empresa vol fer fora un representant dels treballadors no ho expliciti directament i procuri aplicar altres mecanismes, un dels quals és l'acomiadament per fer un mal ús de les hores destinades a tasques sindicals. Fa un temps demostrar això era un encàrrec que rebien molts detectius, junt amb el d'aconseguir proves d'infidelitats conjugals.

D'un temps ençà les denuncies de les organitzacions sindicals sobre repressió als seus delegats sovintegen. Només algunes mostres: El centre mèdic Teknon, del grup Quirón, de Barcelona, va comunicar 23 acomiadaments. D'ells, hi havia candidats a les eleccions sindicals, tres per CCOO, tres de d'UGT. Però va ser CGT qui es va endur el cop més fort, perquè la llista de possibles acomiadaments incloïa 13 persones que formaven part de la seva candidatura. Els sindicats han demanat a l'autoritat laboral que intervingui per evitar el que consideren intromissió discriminatòria en el procés electoral.

Sogeti és una empresa del grup Cap Gemini que es dedica a les noves tecnologies, el passat setembre va comunicar quatre acomiadaments, d'aquests tres discutibles des del punt de vista dels drets fonamentals, segons els representants sindicals. Un d'aquests acomiadaments afectava a una delegada sindical, però a més, en el mateix grup hi havia una dona embarassada de baixa per riscs sanitari, i finalment una altra dona amb jornada reduïda perquè es feia càrrec d'un menor. En aquesta ocasió l'empresa va adduir que els llocs de treball s'amortitzaven i va negar cap intenció repressiva, segons CCOO.

Port Aventura i Panrico

El parc temàtic Port Aventura va haver de readmetre el juliol passat un delegat sindical, representant del sindicat d'actors del centre d'esbarjo per considerar l'autoritat judicial l'acomiadament nul per vulneració dels drets sindicals, segons va comunicar l'associació d'actors i directors professionals de Catalunya d'espectacles públics (Aadpc-Pepa).

La convocatòria d'eleccions sindicals sembla ser un moment d'especial perillositat per als delegats sindicals o simplement afiliats que s'hi volen presentar. Aquest podria ser el cas de la Federació d'Associacions de Veïns d'Habitatge social de Catalunya (FAVIBC) és una entitat creada el 1989 sent el seu antecedent la Coordinadora de Barrios de l'Obra Sindical del Hogar, segons la seva pròpia definició, i afirma representar 140 entitats a Catalunya. Aquest organisme fa 20 anys que funciona i ha saltat a la palestra per acomiadar als treballadors que havien anunciat que es presentaven a les eleccions sindicals per CGT. Això afecta a 10 persones de les quals cinc eren fixes amb més de deu anys d'antiguitat. La decisió de l'empresa, que el sindicat titlla de propera a CiU i creada per contrarestar les entitats més esquerranes de veïns, FAVB i CONFAV, està en tràmit judicial per vulneració del dret fonamental de lliure sindicació, recollit a la Llei orgànica de Llibertat Sindical.

Panrico, l'empresa que va patir la vaga més llarga de la democràcia a Catalunya també va tenir un episodi que es podria titllar de repressió sindical, quan en un moment de la negociació, davant un possible acord es va denunciar que la contrapartida que exigia l'empresa era fer fora tots els membres del comitè, cosa que en fer-se pública es va desmentir.

Fa molt poc es va conèixer també el cas de Padesa, a Amposta, on l'empresa ha acomiadat la presidenta del comitè i un delegat. CCOO entén que es tracta d'una maniobra per a què no es pugin presentar a les eleccions sindicals.

La llei laboral espanyola és clara, els acomiadaments si són improcedents poden saldar-se amb el pagament per part de l'empresari d'una indemnització. Ara bé, si l'acomiadament és discriminatori: per raons d'opinió, d'orientació sexual o per exercir la defensa dels treballadors, l'acomiadament pot ser declarat nul i conseqüent-ment implicar la readmissió del treballador, explica Andrés Querol, responsable d'eleccions sindicals de CCOO.

“Amb la reforma laboral s'ha enviat a les empreses un missatge de més permissivitat”, explica Querol. Un dels mecanismes que emparant-se que usen les empreses per acomiadar delegats és fer un ERO en un departament en el qual hi treballa el delegat, perquè en aquests casos la norma segons la qual un delegat ha de ser el darrer en acomiadar no se segueix automàticament perquè es consideraria discriminatòria cap als altres operaris“, diu Querol.

Mecanisme de protecció

Finalment, fer fora d'una empresa treballadors que s'han presentat a les eleccions genera, si es denuncia, un mecanisme que pot acabar en un arbitratge sobre el que hi ha molta jurisprudència. En aquest sentit acostuma a passar que l'acomiadament no es fa efectiu fins que s'han celebrat les eleccions, cosa que permet que els acomiadats puguin rebre els vots, “perquè es considera que acceptar el contrari seria més perjudicial per tothom”, afirma el dirigent sindical.

I Després hi ha les maniobres ocultes, i per aquest mateix motiu difícils de demostrar. Una gran empresa de les comarques de Ponent, expliquen els seus treballadors, va maniobrar en les anteriors eleccions per evitar que un sindicat presentés candidatura. Hores abans del límit un dels candidats es va fer enrere davant l'amenaça d'acomiadament, cosa que va impossibilitar que hi hagués quórum, i el cas no va passar el sedàs de magistratura quan es va reclamar judicialment. Paradoxalment hi ha treballadors amb condemnes penals per suposades coaccions durant vagues, però no es coneixen casos semblants d'empresaris que hagin pressionat en sentit contrari, quan l'experiència diu que com les meigas: haberlas, haylas!

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats