Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La negociació de Ciutadans i el PP sobre la immersió lingüística encén el sobiranisme

La consellera d'Educació, Meritxell Ruiz, al costat del de Salut, Toni Comin SANDRA LÁZARO

elDiario.es Catalunya

La proposta d'un model educatiu trilingüe per a aquelles comunitats on hi ha dues llengües cooficials, posada sobre la taula per Ciutadans en el marc de les negociacions d'investidura amb el PP, ha fet reaccionar el sobiranisme en defensa de la immersió lingüística, una de les poques polítiques que segueixen reunint el consens del catalanisme polític.

El Govern ha sortit en tromba contra un model educatiu que ja s'ha provat en altres comunitats. La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, l'ha qualificat de “superat i caduc” i ha considerat que l'iniciat per Ciutadans i el PP és un debat “ideològic i no pedagògic”. “A l'Estat espanyol sempre han estat incapaços de posar-se d'acord en educació perquè dels temes ideològics en fan temes pedagògics”, ha assegurat Ruiz, que a més ha recordat que la LOMCE ja imposa mesures en el mateix sentit, ja que fa del castellà llengua vehicular.

En termes més durs s'ha expressat el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, que ha retret que Ciutadans i el PP puguin estar negociant aquesta qüestió quan són “partits minoritaris a Catalunya”. El líder d'ERC ha assegurat que la immersió gaudeix d'“un consens amplíssim” a Catalunya i que la proposta de Ciutadans va “en contra dels interessos dels estudiants catalans”.

Les mostres de preocupació no només han arribat des del Govern. El portaveu d'Iniciativa, Ernest Urtasun, també ha manifestat, poc després de conèixer-se el contingut de la negociació, el “compromís ferm” del seu partit amb la immersió lingüística a l'escola catalana, i ha assegurat que s'ha demostrat al llarg dels anys com “un model d'èxit”.

Tot i la preocupació mostrada per la proposta, des del departament d'Ensenyament recorden que l'encarregada d'aplicar qualsevol canvi en aquest sentit és l'administració autonòmica, ja que té competències en la matèria. Així, Ensenyament ha mostrat la seva intenció de negar-se a implantar un model trilingüe i el seu compromís amb l'aplicació de la llei catalana, la LEC, que blinda el català com a llengua vehicular.

Albiol veu amb bons ulls la proposta

El líder del PP català, Xavier García Albiol, veu amb bons ulls la proposta trilingüe de Ciutadans, fins al punt que, segons ha manifestat, és una idea que el PP defensa “des de fa 10 anys”. Segons s'observa, acabar amb el model d'immersió lingüística no suposaria un atac al català, idioma al qual considera que s'ha de deixar de protegir ja que la seva presència al carrer gaudeix d'una salut inèdita.

Segons el líder popular ni la proposta trilingüe ni la resta de les llançades pel partit d'Albert Rivera estan lluny de les del seu partit, pel que confia que les negociacions arribin a bon port. Malgrat l'enteniment de les dues formacions de la dreta espanyola, Albiol descarta sumar els partits nacionalistes per aconseguir la investidura.

Etiquetas
stats