Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Albert Rivera veu possible que se suspengui l'autonomia si Artur Mas declara la independència

El president de Ciutadans, Albert Rivera

Andrés Gil

“Artur Mas està posant en escac l'autogovern de Catalunya”, ha afirmat Albert Rivera. El president de Ciutadans ha interpel·lat a Convergència: “Si algú confia en l'Estat autonòmic, que no deixi que Artur Mas es carregui l'autonomia. Mas ens porta cap a les roques i algú ha de prendre el timó, recobrar el sentit comú, el seny català, per tornar seure a taula. Estem intentant construir ponts amb qui cada dia aixeca murs ”.

“Quan parlo de posar en escac l'autogovern, em refereixo a la possibilitat que el Govern apliqui l'article 155 [que suspèn l'autonomia]”, ha explicat Rivera: “Quan un senyor se salta les lleis, posa en escac l'autonomia de Catalunya. Cal anar pas a pas, està bé que es recorri aquesta moció [independentista de Junst paper Sí i la CUP] i que el Tribunal Constitucional arribi a suspendre-la. A partir d'aquí, hi ha dues vies si es prossegueix en aquest camí: anar contra les persones i, si un Govern se salta les lleis democràtiques i declara la independència, hi ha aquest article. Sóc partidari d'actuar pas a pas i espero que sigui el que faci el Govern d'Espanya. En tot cas, aquest article regula el fracàs de la lleialtat institucional, es pot aplicar, però no és desitjable ”.

“El president Rajoy no m'ha citat de nou. Sí Vaig parlar amb la vicepresidenta avui i ahir”, ha afirmat Rivera, “però només de terminis. Nosaltres els vam dir que era l'última possibilitat el 155 o, en tot cas, actuar contra les persones concretes. En això coincidim amb el Govern d'Espanya i, crec, amb el PSOE. Substituir a un president de la Generalitat per un delegat del Govern, no ho puc veure amb bons ulls. Segurament podem evitar-ho, recorrent la moció, anul·lant-la i després, anar contra les persones de la Mesa, els consellers i el president, que tenen l'avís que si s'ho salten, estaran cometent delictes. Prefereixo que s'actuï contra els que cometen delictes que contra set milions de catalans. Cal ser exquisit amb les formes, els temps. Encara podem trobar-nos amb una situació més greu”.

“Això té molt a veure amb el fracàs de Mas”, ha defensat Rivera, “ha perdut escons, no té els vots per ser president, ha dividit els catalans en dos bàndols, té sis casos oberts i 15 seus embargades. Hem d'estar units en el bàsic, que és el compliment de les lleis i renovar el projecte d'Espanya”.

“Hauríem fet el mateix que el Govern”, ha reconegut Rivera: “Recórrer cadascun dels actes jurídics que vulguin desplegar actes antidemocràtics. Però també necessitem un projecte comú renovat. D'aquí al 20D, nosaltres recolzem les seves decisions, però a partir de llavors haurem de refer el projecte comú espanyol, que té reformes pendents de moltíssim calat que el PP no ha volgut fer en els darrers anys. En el curt termini toca donar suport al compliment de la llei i, després, donar suport a un nou projecte comú per a una generació ”.

Hi ha possibilitat de diàleg amb Junst paper Sí? “No es pot asseure un a la taula amb qui vol trencar el tauler, el que ens uneix. De moment tenim el que tenim, cal aturar aquest cop a la democràcia, però també cal pensar en la majoria dels catalans que van dir sí a Espanya i Catalunya. I el 20D veurem si el separatisme creix o perd força. Estic convençut que Espanya només seguirà unida si regenerem Espanya”.

“Hem de renovar el nostre compromís amb Espanya”, ha insistit Rivera, “cal arribar a pactes d'Estat, però també cal dir que tenim futur i que cal guanyar-se el futur. Aquesta és la diferència fonamental entre Ciutadans i el PP i el PSOE. Ells estan proposant que tot segueixi igual. Si seguim així avançarà el victimisme i el populisme independentista. El 20D veurem quanta força té CDC i ERC i quants vots aconsegueixen. Això és un debat entre els qui volem reformar Espanya, el que no volen i els que volen trencar-la. Jo segueixo defensant un pacte per Espanya encara que Rajoy i Pedro Sánchez no vulguin. Cal fer política, començar a pensar què volem ser els espanyols en els propers 10-20 anys”.

En aquest sentit, Rivera ha recordat que ell renuncia a ser “vicepresident o ministre d'un Govern d'altres, del PP o el PSOE. Però el que no he sentit és que si governem nosaltres, la resta dels líders vagin a fer el mateix ”. “Mentre tot això passa”, ha relatat Rivera, “hi ha persones que intenten tapar amb una gran estelada la corrupció de Convergència. Mas té tanta pressa a declarar la independència com d'escapar de la justícia espanyola. Això és un intent d'impunitat perquè la justícia espanyola no els jutgi. Diu la policia que podríem estar parlant de més de 2.500 milions d'euros en saqueig dels comptes. Mentre parlem d'aquesta moció s'intenta tapar la porqueria dels últims anys i que pretenen sortir de rositas ”.

Etiquetas
stats