Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ICV aprova impulsar un “Estat català lliure” dins d'una Espanya plurinacional

ICV aposta per un Estat català "lliure" i "sobirà" dins d'Espanya

Arturo Puente

Barcelona —

Les bases d'Iniciativa han donat aquest dissabte el vistiplau al mapa que els guiarà per un 2015 carregat d'esdeveniments electorals. Un programa marc proposat per la direcció i avalat pel 87% dels delegats a la Convenció Nacional, que ha tingut lloc a Sabadell, en el qual aposten decididament per un procés constituent català. El document resultant clarifica la posició de la formació en el debat nacional, donant una volta de rosca més en el sobiranisme federalista en què fins ara s'havia mogut ICV i plantejant un “Estat lliure” català amb competències exclusives en tots els àmbits i que pugui compartir sobirania amb una Espanya plurinacional i la UE.

La nova proposta programàtica indica el rebuig dels ecosocialistes a mantenir la situació actual, que consideren “lesiva per als interessos de Catalunya” i proposa avançar cap a un nou marc institucional per a Catalunya a través d'un procés constituent. Si bé la seva aposta es queda en el confederalisme –marquen que la relació amb l'Estat espanyol ha de ser “d'igual a igual”–, no tanquen la porta a una possible independència si així ho desitja la majoria dels catalans i si l'Estat “persisteix en el tancament a modificar la situació actual”, segons assegura el text. El líder d'ICV, Joan Herrera, ha defensat una nova postura “que aspira a ser majoritària i transversal” indicant que l'Espanya autonòmica està esgotada i que l'única sortida és un pacte entre sobiranies.

Herrera ha tancat la convenció amb un discurs en què s'ha blindat davant les veus que asseguren que és inútil demanar un Estat espanyol plurinacional. “No és més complicat, sinó igual de difícil que la resta”, ha apuntat. Una proposta “arriscada i innovadora” que ha confrontat als “falses dreceres” que proposa el president Artur Mas, de qui ha dit que “mentre proposa un nou Estat està desmuntant l'estat de benestar”. Per a Herrera, el nou estat català ha d'estar construït sobre la justícia social i l'Estat de benestar. “A Europa ia Catalunya hi ha dos projectes: el del capitalisme i el de la justícia social”, ha subratllat.

L'accent en la política d'esquerres és un altre dels eixos que complementen al gir nacional. El procés constituent pel qual aposta ICV pretén ser el la guia per a una transformació econòmica que acabi amb l'austeritat i amb les retallades socials, garantir la participació política i promoure l'economia verda. Tal com va introduir divendres la colíder del partit, s'introdueix la idea d'un pla de rescat social, contemplant cinc eixos: Renda de Garantia Ciutadana, pla contra l'atur i recuperació salarial, programa de seguretat alimentària, garantia d'accés universal als subministraments bàsics i, finalment, prohibició dels desnonaments.

Sobre la política de pactes, Iniciativa espera poder crear un “pol d'esquerres” de cara a les eleccions autonòmiques del 27-S, de les que avancen, “no votarà independència sí o no, es votarà Artur Mas si o no”. Una oferta amb la qual intenten a atraure Podem, un dels seus principals competidors i que ja s'ha desmarcat d'un possible pacte preelectoral a Catalunya.

Etiquetas
stats