Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ICV-EUiA denuncia la “subordinació” d’ERC a CiU i el seu impacte en les municipals

ICV tem que l'acord Mas-Junqueras es tradueixi en l'acrod per blindar "la Barcelona en venda" de Trias

Jordi Molina

Barcelona —

“ERC renuncia a fer fora Trias de l’Ajuntament”, deien des d’ICV-EUiA; “això és un engany absolut”, recriminaven des del PSC; “el procés sobreviu gràcies a la respiració assistida”, criticaven els populars. L’endemà de l'acord entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d’ERC, Oriol Junqueras, per avançar les eleccions al Parlament de Catalunya al 27 de setembre, els diferents partits polítics han començat a moure fitxa en el que promet ser una campanya electoral quilomètrica. Les reaccions, tot i que per motius radicalment diferents, han tingut un denominador comú: la crítica a un acord que gairebé cap formació ha valorat en clau positiva.

Una de les forces més critiques ha estat ICV-EUiA, que ha fet una lectura en clau municipal. Els ecosocialistes han insistit en assenyalar l’actitud d’ERC com “la renúncia definitiva” de construir alternatives d’esquerres capaces de desplaçar alcaldes de CiU. En aquest sentit, la que possiblement sigui una de les principals encarregades de donar veu a ICV-EUiA en la futura confluència d’esquerres a l’Ajuntament de Barcelona, Dolors Camats, ha estat molt concreta: “Amb aquest acord ERC renuncia a sumar per desplaçar Trias de l’Ajuntament de Barcelona”.

Per al coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ERC ha decidit refer els ponts amb CiU, “fins i tot amb la possibilitat d'entesa a les municipals”. El líder de la formació ha assegurat que ICV-EUiA assumeix, a partir d'ara, la “responsabilitat de construir pols d'esquerres”. En la mateixa línia, el diputat d'EUiA al Parlament Joan Mena ha al·ludit a la clàusula del suport mutu en l'àmbit municipal, entre CiU i ERC: “queda clar que és més necessari que mai un front comú dels partits d'esquerres, com Guanyem Barcelona, perquè en les pròximes eleccions municipals del maig ERC pactarà amb Trias”.

Les declaracions d’ICV-EUiA no són gratuïtes. Minuts abans, el vicepresident de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Carles Puigdemont, feia les següents declaracions: “No tindria sentit que cultures contraposades a la cultura política que està emergint com hegemònica de cara les eleccions del 27-S s’imposessin a les municipals”. Les paraules del també alcalde de Girona (CiU) donen per fet que els pactes locals haurien de tenir una lògica nacional.

Unió amaga amb trencar

Unió amaga amb trencarEl secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, ha explicat, tot i que amb prudència, que després de l'acrod Mas-Junqueras la seva formació “haurà de valorar si mantenir o no la federació amb CDC” de cara les eleccions del 27 de setembre. D'aquesta manera, UDC ha explicat en roda de premsa que deixa el debat intern sobre la independència per després de les municipals i que, per tant, no serà fins passat el mes de maig que s'obrirà el debat intern sobre si se sumen a la candidatura sobiranista de CDC.

“Quan arribi el moment de formular les candidatures per al dia 27, Unió decidirà d'acord amb el que és i segons el programa electoral”, ha apuntat Espadaler. En tot cas, el dirigent democristià ha avançat que les decisions es prendran amb “voluntat de suma i fer pinya amb CDC”, tot i que “no sense reflexionar sobre els compromisos electorals que haurem d'assumir”. El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, no s'ha pronunciat encara sobre l'acord d'ahir.

PSC i PP parlen del “fracàs” del pacte Mas-Junqueras

PSC i PP parlen del “fracàs” del pacte Mas-JunquerasEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assenyalat en declaracions als mitjans que el pacte suposa “un nou fracàs” del president i ho ha titllat “d'engany absolut”. En una piulada al seu compte de Twitter, Iceta ha afirmat que “Mas no tindrà llista única i torna a anticipar les eleccions”, a més d'afegir que CiU i ERC són “dos partits incapaços de governar junts”. Amb les males perspectives electorals a la vista, els socialistes no desitjaven l'avançament electoral. Sobretot perquè amb l'horitzó del 27-S, el PSC es queda amb un escàs marge per abordar el debat sobre el candidat.

Per la seva banda, la líder del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, ha aprofitat l'acord per fer una esmena a la totalitat del mandat de Mas. Segons Camacho el president comet l'error d'avançar els comicis pensant només en els votants independentistes, vaticina que l'avançament electoral no condicionarà els tempos de Mariano Rajoy per convocar comicis generals. De fet, entre les files populars s'especula amb la possibilitat que Mariano Rajoy viatgi a Catalunya en les pròximes setmanes.

Més inspirat ha estat la seva mà dreta, Enric Millo, que ha tirat de metàfora. El popular ha comparat el ‘procés’ amb un malalt que, tot i que ja estat terminal, ara li han posat “respiració assistida”, en al·lusió als 9 mesos que s’allargarà el “debat estèril” sobre la independència. De

Ciutadans parla de CiU com els “trilers” del procés

Ciutadans parla de CiU com els “trilers” del procésPer a C's, l'acord anunciat ahir és una nova mostra de “trilerisme polític”. Així ho ha valorat la diputada Carina Mejias poc abans que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha fet la seva pròpia intervenció. El president de Ciutadans afirma que Mas aconsegueix tirar la pilota endavant, però fracassarà. “Hi ha molta gent cansada que la situació social i econòmica sigui tan dura, cansada de la corrupció de Convergència, del PP, del PSOE, de tothom, i aquesta gent prendrà nota. Nosaltres sortirem a guanyar el partit el setembre”, ha etzibat.

Etiquetas
stats