Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La fusión de BBVA y Sabadell acentúa la falta de competencia bancaria
Culto al líder, presiones y control en el taller de guión de Ramón Paso
OPINIÓN | 'A paladas', por Antón Losada

Iceta avisa que el PSC serà “coherent” i votarà en contra de la investidura de Rajoy

Iceta avisa que el PSC serà "coherent" i votarà en contra de la investidura

EFE

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha avisat aquest divendres que els socialistes catalans votaran en contra d'una eventual investidura de Mariano Rajoy, postura que no suposaria “trencar res”, sinó ser “coherents” amb la posició que va decidir el PSOE a el seu dia i que confia que mantindrà.

Així ho ha assegurat en declaracions als mitjans abans de dinar amb la sectorial d'universitats del partit, un acte emmarcat en la seva agenda com a candidat a les primàries PSC per elegir el primer secretari i al qual ha assistit, entre d'altres, l'exsecretària d'Estudis i Programes del PSOE, Meritxell Batet.

Preguntat sobre si els diputats del PSC al Congrés trencaran la disciplina de vot en el cas que la gestora decideixi que el PSOE ha d'abstenir per facilitar un Govern del PP, Iceta ha deixat clar que “el PSC seria coherent amb el que hem decidit i votaria 'no'. No trencaria res. Votaria 'no' ”.

Així, si bé ha admès que “pot succeir que votem diferent”, ha recalcat repetidament que li “costa pensar” que el PSOE decideixi donar “un gir de 180 graus en una posició política sobre un tema tan important. És un escenari que no contemplo ”.

“Nosaltres seríem coherents amb el que el PSOE té aprovat a dia d'avui. I que jo sàpiga, aquesta posició del PSOE ni s'ha modificat ni està previst modificar-la”, ha insistit. “Demanem al PSOE que mantingui un posició i diem que, si desitja modificar-la, convindria que consultés a la militància”.

Després de recordar que “al PSC és amplíssima la majoria que no està disposada a donar suport al PP”, ha subratllat que la seva formació tracta de ser a Catalunya la “principal abanderada” que la solució al conflicte territorial passa pel diàleg, la negociació i el pacte, cosa que el PP “sempre ha negat”, de manera que el PSC “no pot aparèixer convalidant la continuïtat del Govern del PP”.

“Això pot servir perquè molts entenguin per què en el xoc de trens el PSC no vol anar a cap de les dues locomotores, ni la del PP ni la dels independentistes, sinó a un costat de la via, intentant fins a l'últim moment evitar el xoc i, si es produeix, que les conseqüències siguin les mínimes ”, ha afirmat.

Precisament, sobre la informació apareguda en els darrers dies segons la qual des del PSOE es dóna per fet que Iceta i Pedro Sánchez van pactar en secret amb el president català, Carles Puigdemont, una fórmula de Govern alternatiu recolzat per les forces independentistes, el líder del PSC ha estat contundent: “Jo no sé que dóna Ferraz per fet, el que puc dir és que no hi ha hagut cap pacte amb Puigdemont”.

“No hi ha hagut una negociació ni amb CDC ni amb ERC per al vot d'una investidura. El que sí hi ha hagut són molts contactes i més n'hi ha d'haver, perquè se'm fa molt difícil pensar en una solució entre Catalunya i la resta d'Espanya sense diàleg o sense parlar amb qui representa gairebé el 48% de catalans ”, ha expressat.

Aquests contactes, ha especificat, es van cenyir a la reunió de Sánchez a la Generalitat amb Puigdemont el març passat i el dinar que va compartir després amb el vicepresident català, Oriol Junqueras (ERC), sense que en cap cas tractar-se d'una negociació.

Sobre si li preocupa que hi hagi veus a Ferraz que dubtin del PSC, hi ha restat importància: “Quan algú diu 'sento veus' no em preocupo. Em preocuparia si hagués dirigents que ho diguessin i diguessin el per què”.

I ha ressaltat que la posició del PSC ha estat sempre “clara”, que era la d'“explorar una majoria alternativa”, però que “no podia passar en cap cas per l'acceptació del plantejament independentista o d'un referèndum per la independència. La nostra posició mai s'ha mogut d'aquest punt”.

Etiquetas
stats