Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Las negociaciones entre Israel y Hamás llegan a un punto decisivo
ANÁLISIS | El cierre de filas con Israel lleva a EEUU a limitar las libertades
OPINIÓN | 'Todo salió mal', por Enric González

Imputat un constructor per facturar al Palau la reforma de la casa de Millet

13/05/2013 - 13:56 h  Imputat un constructor per facturar al Palau la reforma de la casa de Millet

EFE

Barcelona —

El jutge que investiga el saqueig del Palau de la Música citarà a declarar com a imputat el responsable d'una constructora per cooperar presumptament en l'espoli en carregar a la institució cultural, mitjançant factures falses, el milió d'euros que va costar l'ampliació de la casa de Fèlix Millet.

El magistrat Josep Maria Pijuan citarà a declarar l'administrador de TRIOBRA Emilio V., en una de les últimes diligències previstes per acabar la instrucció del cas, després que avui el directiu de Ferrovial Juan Elizaga, imputat en la causa, s'hagi acollit al seu dret a no declarar.

Emilio V., administrador de Triobra i de G.P.O. Enginyeria, haurà de ser interrogat per l'instructor atès que així ho ha ordenat l'Audiència de Barcelona en una interlocutòria en la qual revoca parcialment la decisió de l'instructor d'arxivar la causa oberta contra ell.

Emilio V. ja va declarar com a imputat davant el jutge del “cas Palau”, encara que només en relació amb el paper que l'empresa GPO Enginyeria va exercir en el pagament de comissions a CDC a través del Palau de la Música, ja que aquestes inicials figuren vinculades a les donacions de Ferrovial al diversa documentació confiscada a l'edifici modernista.

No obstant això, el jutge va arxivar la causa per a Emilio V. després que un informe de l'Agència Tributària descartés la relació entre l'acrònim GPO de la documentació intervinguda i l'empresa GPO Enginyeria.

L'acusació popular exercida per la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona va impugnar aquest arxiu, en un recurs que l'Audiència ha estimat parcialment, pel que obliga el jutge instructor a mantenir la causa oberta contra ell i, en conseqüència, a prendre-li declaració com imputat per les factures falses.

L'Audiència considera que els fets que s'imputen a Emilio V. podrien constituir un delicte de falsedat en document mercantil, així com d'apropiació indeguda i malversació de cabals, per la seva presumpta participació com a cooperador necessari en el saqueig del Palau de la Música.

De fet, recorda la sala, en la causa figuren diverses factures falses de l'empresa Triobra “a través de les quals es va fer passar com a obres realitzades al Palau de la Música les que van consistir en l'ampliació de l'habitatge” del domicili familiar de Fèlix Millet a l'Ametlla del Vallès (Barcelona).

A partir de la documentació incorporada a la causa, els perits conclouen que Triobra, empresa executora de les obres de remodelació del Palau de la Música, va facturar a la institució cultural 1055903 euros per treballs que, en realitat, corresponien al cost de la ampliació de la casa de Millet.

Per a l'Audiència, “el fet de l'elaboració de les factures va poder constituir també un acte de col·laboració al desviament de fons de la Fundació i Consorci del Palau de la Música per a ús particular de determinades persones”.

Per la seva banda, el director de Relacions Institucionals de Ferrovial, Juan Elizaga, s'ha negat avui a declarar com a imputat davant el jutge i s'ha remès a les explicacions que va donar com a testimoni en 2011.

El jutge sospita que els patrocinis de Ferrovial al Palau de la Música-que sumen 12 milions d'euros en deu anys-van servir per emmascarar el pagament de comissions de la constructora CDC a canvi de l'adjudicació d'obra pública en els governs de Jordi Pujol.

Elizaga, que el 2011 va declarar com a testimoni després de fer-un any abans a la comissió d'investigació del Parlament sobre el “cas Palau”, s'ha remès avui a les explicacions que va donar al seu dia i, d'aquesta manera, s'ha negat a contestar a les preguntes de les parts al · legant que no tenia res més que aportar al respecte.

El director de Relacions Institucionals ha ratificat davant del jutge la testifical que va prestar a 2011, quan va al·legar que les generoses aportacions de la constructora del Palau de la Música buscaven la projecció de la firma a la societat catalana i va admetre que Ferrovial no va encarregar cap estudi per conèixer el destí que va donar al Palau als seus 12 milions d'euros.

Etiquetas
stats