Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Meritxell Batet està disposada a substituir Carme Chacón com a cap de llista del PSC el 26J

Sánchez i Batet

Irene Castro

Meritxell Batet estudiarà en les pròximes hores si fa el pas per competir a les primàries que convocarà el PSC per elegir el cap de llista per Barcelona. La dirigent catalana, que va ser número dos de Pedro Sánchez per Madrid el passat 20D, podria substituir així a Carme Chacón, que ha renunciat a repetir com a cap de cartell el proper 26 de juny. Segons Batet, no havia pensat abans per postular-se per encapçalar la llista per Barcelona i ho estudia ara que l'exministra ha fet un pas enrere.

“No m'he plantejat res al respecte, crec que hi ha temps, no gaire, però hi ha temps per pensar i me'l prendré, encara que siguin unes hores”, ha dit Batet als passadissos del Congrés. La diputada catalana ha assegurat que l'ha “sorprès” que l'exministra de Defensa hagi renunciat, tot i que ha evitat valorar la seva decisió. “Ha tingut moltíssima fortalesa, ha aportat molt al PSOE i al PSC i seguirà aportant. Respecto profundament la seva decisió”, ha respost.

La idea que Batet lluiti en les primàries sorgeix del propi Sánchez, que té a la dirigent catalana en el seu cercle de màxima confiança. La va col·locar en la segona posició per Madrid a les generals del passat desembre, ha ocupat un lloc d'especial rellevància en el Comitè d'Experts que el va assessorar abans de la campanya i ha format part de l'equip negociador que ha intentat sense èxit que fos president.

Sánchez i Batet han aparegut junts als passadissos del Congrés aquest dijous quan el timbre que avisa els diputats que comença la votació ha començat a sonar. Aquest gest no ha passat desapercebut ja que s'ha produït unes hores després que Chacón hagi confirmat la seva pas enrere per “motius polítics” que no ha volgut revelar.

A la direcció de Sánchez no amaguen que han tingut desavinences amb l'exministra des de poc després que es fes amb la Secretaria General. A Ferraz va caure molt malament que Chacón amagués “durant mes i mig” la seva intenció de competir amb Sánchez per la candidatura per a la presidència del Govern. Els fidels a Sánchez desconfien de l'exministra, molt pròxima a José Luis Rodríguez Zapatero -enfrontat al secretari general i a qui Chacón li va comunicar la intenció de la seva renúncia fa un mes, mentre que a Sánchez li ho va dir aquest dimecres, tot just hores abans d'anunciar-ho públicament i a qui situen alineada amb Susana Díaz, la principal rival interna del líder socialista.

Chacón ha atribuït la seva marxa a “motius polítics” que no ha volgut revelar: “Són qüestions menor en vista de l'actual situació política. Me'ls guardo”, ha assenyalat. El seu entorn ha negat que tingui a veure amb la decisió de Miquel Iceta de celebrar primàries per designar el cap de llista del PSC.

“De cap manera”, responia als passadissos del Congrés un diputat de la màxima confiança de Chacón sobre el fet que les primàries estiguessin relacionades amb la seva decisió. “Ha demostrat el seu compromís polític i ara es dedicarà a altres coses. Està a l'equip de Sánchez i seguirà treballant. Per aquí no van els trets”, afegia aquest diputat sobre la possibilitat que les discrepàncies de Chacón amb el secretari general estiguin darrere de la seva renúncia.

Dirigents del PSC van promoure la celebració de primàries per a designar al cap de llista. Darrere de la maniobra hi havia la intenció de desbancar l'exministra, que està també allunyada del primer secretari, Miquel Iceta. L'Executiva del PSC es reunirà aquest divendres per establir les normes i el calendari per a aquesta votació interna. De moment, l'exsenador Carles Martí s'havia postulat per competir i no va ocultar que la seva intenció era que Chacón no encapçalés la candidatura. No obstant això, va deixar clar que si hi havia un candidat “millor” no es presentaria.

Més buits per Madrid

La renúncia de Chacón i el pas endavant de Batet facilita les coses a Sánchez. Si la diputada catalana es fa amb el número u de la llista per Barcelona deixa lliure el segon lloc per Madrid. Encara que Ferraz ha plantejat que no es modifiquin les llistes del 20D, ha deixat oberta la porta a que es puguin plantejar canvis per part de les direccions regionals per “circumstàncies sobrevingudes”.

Un dels canvis que s'estudia al PSOE és el cap de llista per Guadalajara. Pablo Bellido va renunciar -després de ser elegit pels corresponents òrgans provincials i regionals- per la seva imputació en una causa per presumpta estafa. El cas s'ha arxivat. El seu lloc el va ocupar Mari Luz Rodríguez, secretària d'Ocupació del PSOE, i aquest moviment va permetre fer un lloc a Irene Lozano. La marxa de Batet a Barcelona permetria Sánchez recol·locar Rodríguez a Madrid sense necessitat de retirar a l'exdiputada d'UPyD o fer-la retrocedir diversos llocs.

Tot i que a les files socialistes hi ha veus que demanen que Sánchez renunciï a les seves dos fitxatges -Lozano i la comandant Zaida Cantera-, la decisió de Ferraz de mantenir les mateixes candidatures que fa quatre mesos deixa clar que la seva intenció no és esmenar el que molts qualifiquen com un “error”.

Etiquetas
stats