eldiario.es

Menú

Podem condicionarà els pactes de Govern a la convocatòria d'un referèndum a Catalunya

Iglesias s'ha compromès a consultar als catalans sobre la independència en el termini d'un any si és ell qui arriba a la presidència

La formació supeditarà els acords postelectorals amb altres formacions a, entre altres qüestions, que aquestes facin seu el compromís amb el referèndum

- PUBLICIDAD -
Iglesias aboga por celebrar un primer referendo sólo en Cataluña y en un año

Xavier Domènech, candidat d'En Comú Podem, la plataforma amb que concorre Podem a Catalunya, al costat de Pablo Iglesias EFE

Pablo Iglesias està decidit a solucionar el debat sobiranista català mitjançant un referèndum d'independència pactat. El candidat de Podem a la presidència ha mostrat aquesta voluntat amb rotunditat en una conferència celebrada aquest dimecres a Barcelona, on ha reafirmat el compromís de la seva formació amb el dret a decidir. Segons ha explicat, el referèndum no seria l'única condició, sinó que en fixaria altres com "garantir els drets socials".

Iglesias ha fixat com a com a condició 'sine quan non' la celebració d'un referèndum a Catalunya si ha de negociar un eventual pacte postelectoral d'investidura amb altres forces polítiques després dels comicis del 20D. Per aconseguir el referèndum que incorporen al seu programa electoral, Iglesias es planteja dos escenaris: que ell es converteixi en president, cas en el qual convocaria el referèndum en el termini d'un any, o que els seus vots siguin necessaris per a la investidura, moment en el que supeditaria el pacte a que els seus eventuals socis acceptin la votació.

En qualsevol dels dos escenaris, l'entrada de Podem en un govern estaria supeditada a la celebració d'un referèndum. "Si Podem té una posició de força, el sentit comú es pot imposar", ha indicat, considerant que la consulta als catalans és part d'aquest sentit comú.

El líder de Podem ha explicat la seva proposta d'Estat plurinacional a l'acte "Primera Plana", organitzat per El Periódico, on ha recalcat que aspira a guanyar les eleccions ja no haver de donar suport a un altre candidat, i ha dit que la celebració del referèndum no seria l'única condició, sinó que fixaria altres com "garantir els drets socials".

Iglesias ha afirmat que el seu partit protagonitzarà una remuntada fins imposar-se en els comicis i, en qualsevol cas, ha assegurat que si Podem té "una posició de força, el sentit comú es pot imposar", i per a ell aquest sentit recomana la convocatòria del referèndum.

El també secretari general de Podem ha afirmat que preguntar als catalans en un referèndum no trencaria Espanya, i ha afegit que el que trenca Espanya és "la corrupció i que el dret a l'educació i la sanitat no estiguin garantits".

Ha acusat el PP de ser la principal fàbrica d'independentistes que hi ha a Espanya en haver pres decisions com impugnar l'Estatut davant el Tribunal Constitucional, i ha llançat aquest pronòstic: "Si Rajoy segueix quatre anys, es va estimar independitzar d'Espanya fins a Valladolid".

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha