Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Dos sindicats policials substitueixen Manos Limpias en la direcció de l'acusació popular contra el 9-N

Artur Mas durant la votació del 9-N

Oriol Solé Altimira

El jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que instrueix la causa sobre la consulta del 9-N ha apartat el pseudosindicat Manos Limpias de la direcció de l'acusació popular, encara que li ha permès seguir personat. El magistrat Joan Manel Abril ha decidit que el Sindicato Profesional de Policía i la Unión Federal de Policía pilotin l'acusació popular de la causa en comptes de Manos Limpias per haver estat els segons a presentar la querella. Les dues organitzacions policials i la resta d'entitats personades es van queixar de que Manos Limpias actuava de forma unilateral.

Com és costum, Manos Limpias es va quedar amb la direcció de l'acusació popular perquè va ser la primera associació que va portar als tribunals la votació del 9-N, per la qual estan imputats l'expresident de la Generalitat, Artur Mas; l'exvicepresidenta Joana Ortega; l'exconsellera d'Ensenyament, Irene Rigau; i també s'investiga el paper de l'exconseller de Presidència, Francesc Homs.

Després de Manos Limpias, es van presentar com a acusació en la causa els sindicats policials Sindicato Profesional de Policía, la Unión Federal de Policía, els partits Vox i UPyD, l'Asociación Pro Justicia XXI, l'Asociación Nacional del Arca Ibérica i el ciutadà particular Alberto Delgado Sánchez. Després diversos recursos, algunes acusacions van renunciar i a la causa només quedaven, sota la direcció de l'organització dirigida per Miguel Bernad, els dos sindicats policials, el particular i l'associació de l'Arca Ibérica.

Aquestes quatre parts van denunciar que Manos Limpias actuava “de manera unilateral i sense coneixement” i que no proposava ni compartia les seves línies d'actuació amb les altres acusacions. Així mateix, van portar davant l'instructor l'actuació del pseudosindicat perquè no els enviava els escrits ni consensuava el seu contingut, com ara la petició d'ampliar la querella contra Mas per sedició i rebel·lió que Manos Limpias va plantejar el novembre de l'any passat i que el jutge va rebutjar.

Ara el jutge del TSJC dóna la raó als sindicats policials i els insta a que assumeixin la direcció lletrada de l'acusació popular per “consensuar les línies d'actuació a seguir, així com el contingut dels escrits que presenti i de les diligències que interessi”.

El magistrat inclou en la seva interlocutòria un toc d'atenció a Manos Limpias, a qui recorda que “no pot decidir unilateralment, i prescindint del criteri i opinió dels restants integrants, quina estratègia processal dur a terme, quins mitjans o diligències probatòries sol·licitar o quins escrits presenta ”.

La decisió del jutge del TSJC arriba mentre el líder de Manos Limpias, Miguel Bernad, es troba a la presó per la seva presumpta participació en un cas d'extorsió al costat de l'associació Ausbanc. L'acusació popular de Manos Limpias en el 9-N va arribar a reclamar en diverses ocasions la detenció de Mas així com l'entrada i registre de la Generalitat per part de la policia, peticions a les que tant la Fiscalia com la sala del TSJC que investiga el cas sempre es van oposar.

Etiquetas
stats