Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un regidor català va registrar Ganemos com a partit per exigir ser dirigent de Guanyem

Ada Colau, Jaume Asens i Joan Subirats presentant la plataforma Guanyem Barcelona. /EDU BAYER

Aitor Riveiro

Guanyem es va donar a conèixer el 26 de juny en un acte públic a Barcelona, amb la intenció de promoure una candidatura a les eleccions municipals del maig de 2015. Sis mesos després, havent fet desenes d'actes públics i amb una notòria repercussió mediàtica i política que s'ha deixat notar en localitats de tot Espanya, la iniciativa ha de lluitar per poder usar el seu nom. Un regidor d'una petita localitat barcelonina, Julià de Fabián, ha inscrit el nom 'Ganemos' en el registre de partits polítics del Ministeri de l'Interior i exigeix a Guanyem entrar en la direcció d'una suposada coordinadora estatal que lideri totes les iniciatives sorgides de la plataforma liderada per Ada Colau per tornar-los el nom.

La rocambolesca història que denuncia en públic Guanyem aquest mateix dimecres va començar el passat mes d'agost, segons la documentació a la qual ha tingut accés eldiario.es. El 28 d'aquell mes, després d'assolir les 30.000 signatures ciutadanes que avalaven la iniciativa, Guanyem sol·licitar la seva inscripció com a partit polític en el registre del Ministeri de l'Interior. Abans, el 13 d'aquell mateix mes, tres membres de la plataforma constituïen davant de notari “un partit polític que es denominarà 'Guanyem”, segons l'acta que ha pogut consultar aquest mitjà.

En aquest impass, en concret el dia 26, un regidor de l'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera (Barcelona) registrava a Interior un partit amb el nom 'Ganemos'. Malgrat no haver protagonitzat un sol acte públic ja que en la inscripció figuren dades falses, Interior va donar el vistiplau al seu registre i va desestimar el dels promotors originals de Guanyem que, des de llavors, intenten sense èxit que el departament que dirigeix Jorge Fernández Díaz revoqui el registre al seu favor. Fonts de Guanyem consideren que el paper d'Interior “ha estat còmplice” amb el que defineixen com el registre d'un “partit fantasma” i amb un únic objectiu: coaccionar i aprofitar l'estirada d'una marca que ha transcendit la ciutat de Barcelona.

El passat mes de novembre, de Fabián i el president del partit Ganemos, Emilio Vera, van sol·licitar una reunió als promotors de Guanyem. En aquesta primera cita, segons persones presents, el regidor va assegurar estar disposat a cedir sense cap contraprestació la marca. En una cita posterior, celebrada a les instal·lacions de l'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera, De Fabián i Vera van canviar la seva postura i van imposar condicions: constituir una coordinadora estatal amb la intenció d'unir les iniciatives Ganemos de tot Espanya i que en la direcció hi fos el mateix regidor.

La “complicitat” d'Interior

Els promotors de Guanyem van rebutjar la proposta de De Fabián, segons han confirmat a eldiario.es. “La revolució democràtica en curs no entén de xantatges ni cedeix davant la màfia”, asseguren fonts de la iniciativa barcelonina. Guanyem denuncia que el regidor no ha pogut actuar sense la “complicitat” del Ministeri de l'Interior, dirigit per qui va ser president del PP català en els anys 80, Jorge Fernández Díaz.

Els advocats de Guanyem van llançar al novembre una batalla jurídica per recuperar la marca. El dia 7 d'aquest mes concloïa el termini que la legislació dóna a Interior per respondre a la inscripció d'un nou partit sense que els hagués arribat cap resposta. Els promotors de Guanyem es van posar en contacte amb el ministeri, on els van assegurar que la resolució estava “dictaminada, però pendent de signatura”. El 25 de novembre, Guanyem va recórrer per escrit davant el departament de Jorge Fernández Díaz. Dos dies després, el 27, el subsecretari del Ministeri de l'Interior, Luis Aguilera Ruiz, responia negativament.

Guanyem considera que Interior ha actuat com a “còmplice” del partit fantasma Ganemos, a qui va confirmar la seva alta el 3 d'octubre (poc més d'un mes després de sol·licitar el registre), mentre la negava a la iniciativa ciutadana, l'“activitat és pública i notòria des del 26 de juny”, data en què es van presentar. La formació de Julià de Fabián, però, roman inèdita.

Una de les dades que esgrimeix Guanyem per denunciar la negligència d'Interior és que el registre de Ganemos inclou dades aparentment falses. El més destacat és la seu del partit “fantasma”, que figura al número 424 del carrer Mallorca, de Barcelona. En aquesta direcció, molt propera a la Sagrada Família, s'aixeca una nau abandonada que és propietat de l'empresa Aigües de Barcelona (Agbar). Guanyem considera “incomprensible” que Interior no faci una mínima comprovació de les dades, sobretot quan s'ha obert un procés de reclamació sobre el nom d'un partit.

De Fabián, un polític que negocia amb l'aigua privatitzada

Julià de Fabián va trigar vuit anys a aconseguir la regidoria al municipi on resideix. El 2003 ja va concórrer a les municipals amb una candidatura independent, encara que en va quedar fora. Ho va intentar de nou en 2007, aquella vegada amb Ciutadans, però tampoc ho va aconseguir. Finalment, la va aconseguir el 2011 amb una candidatura de Ciutadans en Blanc, un partit que va concórrer en coalició amb Escons en Blanc (Escons en Blanc). Aquesta formació va trigar poc a repudiar-lo ja que, en contra del que propugna la formació, de Fabián va recollir l'acta de regidor.

El denominador comú de tots els processos era un: entrar a l'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera. El municipi barceloní té privatitzat el subministrament d'aigua i el 1999 la concessió va anar a parar a una empresa de De Fabián: Can Paga SL.

L'Ajuntament va rescindir la concessió a Can Paga SL el 2008 per problemes de salubritat que afectaven, entre d'altres instal·lacions, al dipòsit principal, segons la informació a la qual ha tingut accés eldiario.es. A més, els veïns van denunciar greus deficiències en el servei i va deixar importants deutes amb alguns proveïdors.

Tampoc és la primera vegada que De Fabián és acusat d'usurpar la identitat d'un partit. UPyD, partit en el qual també va intentar entrar, va denunciar-lo per utilitzar la seva marca i el seu logotip en una pàgina web. Red.es, autoritat encarregada de gestionar els dominis .es, va suspendre la pàgina.

Reciententemente ha estat relacionat amb el Moviment RED del ja exjutge Elpidio Silva, partit que va plagiar parcialment el programa electoral d'Equo a les últimes eleccions europees.

A més de la política municipal, de Fabián ha intentat fer-se un forat a nivell autonòmic i estatal amb la plataforma Hartos.org, en la qual s'han integrat el moviment carlista o l'ultradretà Moviment Social Republicà, grup que finalment va abandonar aquesta plataforma, i en el qual s'emmarca el partit amb el qual va aconseguir la regidoria a Santa Maria de Palautordera.

Etiquetas
stats