Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Identificades les restes de l'últim alcalde republicà d'Asp, afusellat pel franquisme

Excavació d'una fossa d'afusellats del franquisme al cementeri d'Alacant.

Toni Cuquerella

0

Les restes de l'últim alcalde republicà d'Asp, Pascual Cánovas Martínez, afusellat pel franquisme després de la Guerra Civil, han sigut identificats través de les proves d'ADN gràcies als treballs de la Fundació FISABIO.

Les restes de Cánovas han sigut identificades al costat de les d'Antonio Pérez Pérez i Antonio Prieto Gómez, agricultors d'Asp membres de la UGT. Tots ells van ser trobats en una fossa comuna de represaliats en el cementeri d'Alacant

“Estem molt contents de poder atorgar a les víctimes del franquisme, el reconeixement i la dignitat que es mereixen” ha comentat Antonio Puerto, alcalde d'Asp. Aroa Miralles, regidora de Memòria Democràtica, ha explicat que “poder retornar a les famílies les restes de 3 conveïns aspenses és una gran notícia per a nosaltres. El treball d'identificació a través de l'ADN és molt complicat per l'absència de familiars directes però la investigació continua i ja són 6 les persones que descansen amb els seus familiars”.

Els cossos de les tres persones identificades van ser exhumats en 2021 de les fosses comunes XX i XXXVI del cementeri d'Alacant al costat d'altres 19 aspencs. Tots ells van ser afusellats i afusellades per la Dictadura, el 26 de juny de 1941.

La investigació per a l'exhumació i posterior identificació dels 22 aspencs represaliats es va iniciar a petició de l'Ajuntament d'Asp i gràcies a la subvenció rebuda per part de Generalitat Valenciana i l'aportació de l'Associació Cinc Ulls.

Divulgació a Asp de la memòria democràtica

La regidoria de Memòria Democràtica ha elaborat el documental 'La lluita contra l'oblit, Asp en la memòria', on es mostra la investigació realitzada i la història de diversos dels represaliats.

El present curs escolar, 519 estudiants aspenses de 4t curs d'educació secundària i de batxillerat han pogut veure el documental i reflexionar sobre la història i la importància de la memòria democràtica. L'activitat, dinamitzada per la regidora, Aroa Miralles, és complementària del currículum acadèmic.

Etiquetas
stats