Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

'De tornada al les ribes', el retorn de la música popular valenciana

Els integrants d'Urbàlia Rurana.

Laura Martínez

Després d'un llarg silenci discogràfic, la formació de referència que va revitalitzar l'escena folk valenciana a principis dels 90, després de la crisi generalitzada dels vuitanta, trau nou disc. Urbàlia Rurana, quintet format per Josep Sebastià, Carles Gil, Joan Buigues, Bernat Pelliser i Toni Torregrossa, presenta De tornada a les ribes, editat pel segell Mésdemil.

L'àlbum no sols suposa un retorn a la producció discogràfica, sinó també a les arrels mediterrànies de la seua carta fundacional. Tornant al to tradicional de la música valenciana, el grup barreja els versos de poetes antics i contemporanis amb diversos estils, adaptant-los a la instrumentació acústica de la banda. Des de Ibn al-Labanna (en versió de Josep Piera), fins al valencià Marc Granell, passant per textos de Joan Soler i Amigó i Rosabel Gumbau. A més, compta amb composicions pròpies de la formació i peces d'antics companys com Maurizio Martinotti i Xampo Llobat.

El Mediterrani d'Urbàlia Rurana és un mar immens. Barreja ritmes de Grècia i Eivissa amb els propis de pobles com Nules o La Vall d'Albaida. “Són reconstruccions fetes amb tota l'estima als aspectes tradicionals de la jota, el fandango, el pasdoble, les seguidilles...”, indica la banda.

Durant les pròximes setmanes, el grup presentarà el seu disc a València, Massalfassar, Torrent, L'Eliana, i festivals com Música al Castell de Dénia (al costat del ballador Antonio Canales i de Carles Dénia) o Nits al Castell de Montesa.

Etiquetas
stats