Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat vota contra la suavització del dèficit pactada pel PP i el PSOE

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, amb la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, en el CPFF

Voro Maroto

València —

La Generalitat ha tornat a posar en evidència la seua disconformitat amb la política econòmica del Govern central. La Comunitat Valenciana, juntament amb les Balears i Catalunya, s’han oposat a la suavització del límit de dèficit pactada pel PP i el PSOE a Madrid i aprovada dijous en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPPF), la reunió entre el ministre d’Hisenda i tots els consellers autonòmics del ram.

La millora aprovada –un 0,6% sobre el PIB de dèficit, millora que deixarà anar 1.100 milions d’euros per a totes les autonomies– és clarament insuficient per a la Generalitat. El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha repetit fins a la sacietat per què no pot acceptar aquesta xifra: preveu tancar el pressupost del 2017 amb un desfasament negatiu de l’1,4% i necessita que Madrid hi transferisca 1.300 milions d’euros més per a fer quadrar el pressupost.

Soler ha recordat el finançament tan pèssim de la Comunitat Valenciana –rep 250 euros per habitant menys que la mitjana– i ha posat el focus en les necessitats de la Generalitat: condonació o reestructuració del deute històric –entés com els diners deixats de percebre per l’infrafinançament– i posada en marxa immediata dels treballs per a reformar el sistema.

A falta d’això, el Govern valencià ha demanat préstecs extraordinaris –el sistema anomenat FLA– al 0% d’interés. El Govern central no ha acceptat ni aquesta mesura ni reconéixer “la singularitat financera” de la Comunitat Valenciana, fet que ha forçat el vot negatiu de la Comunitat Valenciana.

Cap d’aquests temes estava present en l’ordre del dia, encara que la vicepresidenta del Govern, Soraya Saénz de Santamaría, ha dit que en la reunió dels presidents autonòmics amb Mariano Rajoy, prevista al gener, es parlarà del finançament autonòmic.

Fer prevaldre els interessos dels valencians

Soler ja havia anunciat que la posició de la Generalitat –governada per PSPV-PSOE i Compromís– era independent de la del PSOE, que ha pactat amb el PP la suavització del dèficit a canvi de la pujada del salari mínim. El president de la Generalitat, Ximo Puig, s’ha pronunciat en el mateix sentit: “En el CPFF defensarem el que hem defensat en tot moment des que hem arribat al Govern. La Comunitat Valenciana està infrafinançada i no pot assumir el mateix dèficit que altres comunitats autònomes que tenen més bon finançament”, ha explicat.

Finalment, dues autonomies amb president socialista i problemes econòmics semblants –la valenciana i les Balears– hi han votat en contra, igual que Catalunya. La resta s’hi ha abstingut. Les governades pel PP i les Canàries han donat suport a la proposta, encara que el CPPF està dominat per Hisenda. El ministre, Cristóbal Montoro, té el 50% dels vots i un de qualitat. És a dir, ni amb totes les autonomies en contra pot perdre una votació.

Etiquetas
stats