Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

L’activisme social i el sobiranisme es donen la mà entre l’Obelisc i el Deutsche Bank

Intervenció de Diego Cañamero, del SAT, en els actes convocats per la Diada per Procés Constituent i les Marxes de la Dignitat

Jordi Molina

Barcelona —

Si algun parlament pot resumir i representar l’esperit de les reivindicacions socials que aquesta tarda han tret el cap enmig de la marea independentista aquest és el de l’andalús Diego Cañamero. Primer per la seva condició de sindicalista –és una de les principals veus del SAT (Sindicato Andaluz de Trabajadores)— i, segon, perquè sense fer un discurs independentista i sense ser català, ha demostrat la vocació inclusiva d'aquest procés, exigint el dret a l’autodeterminació de tots el pobles. “La democràcia no pot ser un teatre, l’hem de recuperar”, ha dit entre aplaudiments d’independentistes, federalistes, confederalistes i diferents representats de moviments ciutadans i lluites populars.

Això ha passat en la confluència entre l'Avinguda Diagonal i el Passeig de Gràcia, o el que és el mateix, entre l’Obelisc i el Deutsche Bank. Els dos elements que des de Procés Constituent (PC) i la Marxa de la Dignitat s’han seleccionat per emmarcar els seus actes per aquesta Diada 2014. L’un, per ser símbol del poder feixista i, l’altre, per ser la icona del poder bancari internacional. “CDC es pensava que el procés sobiranista es faria a la seva mida”, ha dit una de les portaveus de PC, que han carregat contra un Estat sustentat “sobre els pilars del franquisme” i “els silencis de la transició”.

A diferència de l’any passat, quan es va encerclar La Caixa, enguany els organitzadors han buscat una ubicació que se sumés amb la V massiva promoguda per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). De fet, en la Diada 2013 hi ha haver algunes reserves entre l’ANC i els promotors d’#EncerclemLaCaixa per haver, tal i com es va dir, “distorsionat” el missatge principal de la jornada. Avui, aquest recel no ha aparegut i la reivindicació de PC s’ha integrat amb naturalitat en la V, a l’alçada dels trams 19 i 20.

Per l’escenari habilitat davant de l’entitat bancaria alemanya han passat representats de l’Assemblea Groga, Marea Blanca, PAH, Sindillar i activistes i intel·lectuals com Arcadi Oliveres, de Procés Constituent, o Vicenç Navarro, catedràtic de Ciència Política. Tots units en un denominador comú: “Units per un nou país, una República Catalana del 99%, amb els drets socials garantits”. Val a dir que una de les intervencions més aplaudides ha estat la dels activistes de la Marxa per la Dignitat, els altres grans convocants de l'acte, que han demanat “dignitat al món laboral” i han recordat que hi ha més de 400 persones pendents de judici com a conseqüència de la darrera vaga general.

Els trams 57 i 58: La Catalunya Social

Aquest no és, però, l’únic punt de la V on les reivindicacions socials s’han deixat sentir. A la Gran Via, entre Balmes i Rambla de Catalunya, s’han donat cita organitzacions sindicals, com CCOO i UGT; associacions veïnals, com la FAVB o la CONFAVC; plataformes com SOSRacisme o el Consell de la Joventut de Barcelona, partits polítics, com ICV-EUiA, i diverses entitats de les agrupades en la campanya Per una Catalunya social, continuadora de les mobilitzacions dutes a terme per la Plataforma Prou Retallades. “Ni la democràcia es redueix a votar cada quatre anys, ni el dret a decidir es pot limitar a determinats aspectes de la vida política, sinó que ha d'abastar totes les qüestions que afecten a la ciutadania com són els drets i la protecció social”, expliquen en el manifest de convocatòria.

Dirigents d’ICV-EUiA també s’han donat cita entre el tram 57 i 58 de la V. “Convindria que en prenguessin nota els que parlen de legalitat, de lleis de parlaments i assemblees, que avui també és un clam per la democràcia i és el clam de la gent”, ha dit la coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, que ha recordat que s'han sumat al bloc dels moviments socials perquè volen decidir “quin país” es construeix, tant des del punt de vista social com nacional. Altres caps visibles de la coalició, com Joan Herrera o Joan Josep Nuet també han participat en l'acte.

No hi han faltat, tampoc, els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, que han posat color a la zona en forma de banderes anti-retallades. Abans, aquest matí, el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, ja havia donat suport al dret a decidir dels catalans, deixant clar que, sobretot, demanen una “Catalunya social”. Gallego ha considerat que s'han de solucionar els problemes polítics amb la democràcia, però que no s'han d'oblidar els conflictes socials “que només provoquen pobresa, desigualtat i atur”. Per la seva banda, el secretari general UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, ha defensat que la Diada “no té sentit si no es reclamen els drets socials que els catalans han perdut”.

Des de SOS Racisme, per exemple, observen que la qüestió dels ciutadans i ciutadanes catalanes de diferents orígens és un dels grans debats que falten per abordar seriosament. “Calen posicionaments clars i rotunds en defensa de la igualtat de drets i oportunitats, en la lluita contra la discriminació i contra el racisme i la xenofòbia”, han explicat en un comunicat.

Tan als trams 19 i 20, com els 57 i 58 –i al llarg de la immensa marea humana que ha configurat la V— han sovintejat els crits, cartells i pancartes en contra de la corrupció, sobretot al·ludint al cas que ha sacsejat CDC i la política catalana: el cas Pujol. “Volem una Catalunya lliure... de Pujols i Millets”, es podia llegir en una d’aquestes pancartes. Segurament, després d’aquest darrer escàndol fiscal, la consciència de que no només caldrà treballar per un estat nou, sinó que aquest haurà d’incorporar les demandes de la nova política per evitar que es repeteixin els abusos del passat és avui més gran.

Etiquetas
stats