Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel aprovecha hasta el inicio del alto el fuego para continuar la masacre en Gaza
El grupo de León: la conexión entre Quirón, la pareja de Ayuso y el ático de Chamberí
OPINIÓN | 'Los imperios de las galaxias', por Enric González

Ada Colau aconsegueix reunir el suport de la majoria absoluta del ple per a la seva investidura

Laia Ortiz, Ada Colau i Janet Sanz (a la foto) al costat de Gerardo Pisarello seran el nucli dur del nou govern

Arturo Puente

Barcelona —

Ada Colau es convertirà en la primera alcaldessa de Barcelona aquest dissabte, en un ple d'investidura on comptarà amb el suport de la majoria absoluta dels regidors, 21 de 41. La xifra és més ornamental que pràctica, ja que Colau té segura l'alcaldia en absència d'una majoria absoluta alternativa, però l'enorme suport que aconseguirà la candidata de Barcelona en Comú és el colofó de l'aclaparadora victòria a les urnes assolida per una candidatura que encara no ha complert l'any d'edat.

Barcelona en Comú ha negociat fins a l'últim dia el suport d'ERC, PSC i la CUP a la investidura, ajornant per més endavant la decisió sobre l'entrada dels dos primers en el nou govern de la capital catalana. A la recta final de la setmana d'investidura, el dijous va ser ERC qui va anunciar que donaria els seus 5 vots a Colau. “Un vot de confiança”, va explicar Alfred Bosch, líder municipal d'Esquerra, “que ha de servir per traçar un camí a favor de la justícia social, la regeneració democràtica i el procés que viu el país”. La CUP-Capgirem també va explicar que un dels seus tres vots anirien destinats a la candidatura guanyadora a les municipals. Els altres dos seran usats de forma simbòlica per recolzar “lluites de carrer”.

Més tortuosa ha estat la decisió dels socialistes. El PSC aspirava a entrar al govern de Colau, però les negociacions no han arribat a bon port, tot i que Barcelona en Comú no tanca la porta a que els de Jaume Collboni puguin incorporar-s'hi més endavant. Entre les files del partit que ha governat Barcelona durant 32 anys han creat malestar algunes decisions de la candidatura, com el fitxatge del seu exlíder, Jordi Martí, o que els vinculessin a pràctiques corruptes. Tot això no ha estat suficient perquè aquest divendres a última hora el PSC anunciés que la seva federació barcelonina avalarà votar a favor de Colau en la investidura i seguir negociant la incorporació al govern.

Quatre àrees de govern amb quatre persones fortes al capdavant

Ada Colau ha dissenyat un executiu la cúpula del qual està formada pels 5 primers noms de la seva candidatura, ella com alcaldessa i 4 tinents d'alcalde, mantenint també l'equilibri de partits de la confluència que ja es va guardar en la llista electoral. Gerardo Pisarello, número dos de la candidatura, coordinarà l'àrea de Treball, Economia i Planificació estratègica. Sobre Laia Ortiz, que ve de ser diputada d'ICV al Congrés, recau la cartera de Drets socials, dins de la qual estarà l'acció municipal en educació i serveis socials. Jaume Asens, advocat i membre del Consell Ciutadà Estatal de Podem, portarà l'àrea de Ciutadania, Participació i Transparència. També per Iniciativa queda la cartera que penja Urbanisme, en mans de Janet Sanz, que serà responsable d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat.

El disseny polític està acompanyat d'una bastida tècnica al capdavant de la qual hi haurà Jordi Martí, successor de l'exacalde del PSC Jordi Hereu en lideratge municipal del grup socialista, càrrec que va canviar pel de portaveu de Moviment d'Esquerres (MES) després de perdre les primàries contra Jaume Collboni. El fitxatge de Martí podria venir acompanyat d'altres noms en la part tècnica, com qui va ser cap de premsa d'Hereu, Carlos González, que sona per tornar al seu antic lloc, ara sota el mandat de Colau.

A més de Martí, Amadeu Recasens s'incorpora a l'estructura municipal com a cap de la Guàrdia Urbana. El de Recasens és un nomenament que, d'una banda, va en la línia de la promesa de convertir la Urbana en una policia de proximitat però, de l'altra, crea pocs recels en el cos.

Gala Pin a Ciutat Vella, Agustí Colom a l'Eixample

A més de l'estructura central, Colau signarà aquest dissabte un cartipàs municipal amb l'estructura territorial bàsica. Així, cada un dels tinents d'alcalde es quedarà amb un districte. Asens amb Sants-Montjuïc, Pisarello amb Sarrià-Sant Gervasi, Janet Sanz amb Nou Barris i Laia Ortiz amb Sant Andreu. A més, Gala Pin, provinent de l'activisme veïnal i propera al nucli de Colau, serà la regidora del districte de Ciutat Vella, un dels més difícils per ser el centre de la ciutat, el que més pressió turística i urbanística suporta.

Agustí Colom, número 8 a la llista i exmembre de la Sindicatura de Comptes, serà regidor de l'Eixample, el districte més poblat. Els regidors de Podem, Laura Pérez i Raimundo Viejo, estaran al capdavant dels districtes de Gràcia i Les Corts, respectivament. Finalment, l'arquitecte Josep Maria Montaner serà el regidor de Sant Martí, i Mercedes Vidal, provinent de la Federació d'Associacions de Veïns, es quedarà amb Horta-Guinardó.

Etiquetas
stats