Ada Colau considera que Catalunya pot “autoconsultar-se” però demana un referèndum amb efectes
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha aterrat aquest dilluns sobre un dels debats centrals que s'han instal·lat al sobiranisme: la possibilitat d'un referèndum sobre la independència convocat des de les institucions catalanes i no pactat amb l'Estat. Per a l'alcaldessa, Catalunya tindria dret a fer-ho, ja que “com a nació pot autoconsultar-se”, però s'ha mostrat poc partidària d'ell ja que “la qüestió és [un referèndum] que tingui conseqüències i efectes”, i que sigui reconegut “fora i dins del país”.
En una entrevista oferta a El Mon de Rac1, l'alcaldessa s'ha desmarcat així de les veus que aposten per l'anomenat referèndum unilateral d'independència (RUI), com a forma de desbloquejar el debat sobiranista a Catalunya. Al seu entendre, una fórmula així correria el risc de “tornar a ser un nou 9-N i que només vagin a votar els independentistes”, quan en la seva opinió l'important és “que interpel·li a tothom i que tothom se'l faci seu ”.
Per Colau, els sobiranistes -entre els quals es compte- haurien de fer autocrítica respecte a un procés en el qual “s'ha volgut presentar com a senzilla una cosa que és objectivament complexa, que té una història de centenars d'anys i un bloqueig amb molts interessos en joc”. Segons ha raonat, la idea de que Catalunya podria desconnectar d'Espanya unilateralment a través d'unes plebiscitàries és el “principal error polític” d'aquest procés sobiranista.
Per tot això, la seva proposta continua sent “refer els grans consensos de país” i lluitar “per totes les vies” perquè es pugui fer un referèndum reconegut i amb efectes.
A més de les seves impressions de com fer el referèndum, Colau ha explicat la seva fórmula personal preferida per a aquest referèndum, si es preguntés com s'han de configurar les relacions entre Catalunya i Espanya. “Si em pregunta el meu ideal, seria una república catalana confederada amb una república espanyola o ibèrica”, ha explicat Colau després de subratllar que per a ella “l'important és poder fer un debat a fons sobre les diferents propostes” i mostrar-se oberta a estudiar-les totes elles.