Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Tambors contra la gentrificació: una cercavila protesta al Paral·lel per la pressió turística

Pancarta amb el nom d'una de les plataformes participants, Salvem les Drassanes

Yeray S. Iborra

Tambors de guerra aquest dissabte al matí al Paral·lel; una guerra que, tot i fer anys que dura i traduir-se en l'expulsió gota a gota dels veïns –107 al mes al Raval, segons la plataforma Salvem les Drassanes– a causa de la pressió turística i l'especulació immobiliària, no sembla tenir fi.

Per tal de fer front al fenomen de gentrificació que viuen de ple barris cèntrics com el Raval, i de retruc d'altres limítrofes amb aquests (el cas del Poble Sec o Sant Antoni), uns 300 veïns, segons la organització (200 segons la Guàrdia Urbana), s'han manifestat acompanyats de la batucada de La Banda Mandanga i d'un sol impropi d'aquestes dates; la cercavila ha transcorregut entre càntics, milers d'octavetes –en català, castellà i àrab– i una enganxada de cartells.

Els veïns, a més, no han estat sols: una desena de col·lectius, tots en lluita pel barri, s'han unit a ells sota el lema Veïns contra l'especulació.

Fem Sant Antoni, l'Ateneu cooperatiu La Base, la Plataforma Salvem Can 60 o Gimnàs Social Sant Pau han estat alguns dels col·lectius (11 en total) que s'han agrupat per un objectiu comú: tornar els barris als veïns, segons ha destacat l'organització en un comunicat. Tot i les diferents exigències de cada plataforma, totes han coincidit en la necessitat de posar fi a l'especulació i el turisme massiu, així com revisar la llei d'arrendaments urbans (LAU).

La marxa d'aquest dissabte, sense incidents, els ha servit per sumar esforços i teixir llaços de cara a futures mobilitzacions. “La gentrificació i l'especulació urbanística són els temes que afecten de forma transversal tots els col·lectius”, ha explicat la Sílvia, membre de la comunal la Nova Rimaia, espai que fa uns dies veia com l'Ajuntament multava el seu propietari pel desús de l'edifici.

Segons ha explicat la integrant de l'edifici ocupat a aquest mitjà, les diferents plataformes que han inaugurat aquest Veïns contra l'especulació es reuniran pròximament per valorar més accions conjuntes.

El recorregut de la marxa, que s'ha iniciat al solar on està prevista la construcció –recorreguda per l'Ajuntament de Barcelona– d'un hotel Praktik, ha servit per visibilitzar també diferents lluites (Can 60 o Teatre Talia) latents als districtes de Ciutat Vella i Sants Montjuïc. Diferents regidors de la CUP s'han apropat a la protesta, a més de la regidora de Ciutat Vella a l'Ajuntament, Gala Pin.

Etiquetas
stats