Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

El col·lapse i les llistes d'espera al Moisès Broggi encenen el Baix Llobregat

Manifestació pel col·lapse al Moisès Broggi. /David Guerrero.

David Guerrero

Les llistes d’espera i el col·lapse del servei d’urgències de l’hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí han fet sortir al carrer a prop de 2.000 persones en una manifestació que ha desbordat les expectatives dels organitzadors. Sota el paraigües de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública al Baix Llobregat s’han manifestat personal dels hospitals de la comarca, sindicats, polítics i, principalment, veïns i usuaris que viuen i pateixen “una cadena de retallades que afecta als grans hospitals i als ambulatoris”, segons la portaveu de la plataforma i presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns de Cornellà, Pura Velarde.

La manifestació, convocada aquest dimecres a la tarda, ha començat a l’hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí, on s’ha viscut una situació de col·lapse de les urgències durant les últimes setmanes i els pacients als passadissos s’han convertit en una imatge habitual. A les portes de l’hospital ha començat la marxa que ha finalitzat a la plaça de l’ajuntament de Cornellà. Pel camí s’han anat afegint veïns cridant consignes en defensa de la sanitat pública i contra les retallades.

“Estem al límit pel que fa a les prestacions que s’estan oferint als hospitals de la comarca”, assegura Velarde, reclamant “més recursos personals i materials per garantir una atenció correcta als pacients”. La portaveu de la plataforma en defensa de la sanitat pública lamenta que la posada en marxa del Moisès Broggi fa cinc anys no hagi servit per solucionar els problemes ja que des de llavors s’han tancat unitats i llits d’hospitals com el de Bellvitge. Per a Velarde, “es una cadena i els centres d’atenció primària també estan patint les retallades, el que afecta als hospitals perquè concentra l’activitat i provoca col·lapses”. Els organitzadors de la manifestació no obliden que aquest 2015 és any electoral i el president de la federació d’associacions de veïns del Baix Llobregat, Julián Carrasco, no s’ha estat de fer una crida a “revocar les polítiques de retallades a les urnes”.

Entre els manifestants hi havia representants del moviment veïnal dels diferents municipis que tenen l’hospital Moisès Broggi com a referència: Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Cornellà i Sant Vicenç dels Horts, entre altres. Hi eren també diversos alcaldes com el de Sant Joan Despí, Antoni Poveda (PSC) i el de Sant Feliu, Jordi San José (ICV). A tots ells s’ha afegit amb una presència important la Plataforma en defensa de l’Hospital de Viladecans, el centre de referència de la zona delta del Baix Llobregat que ha protagonitzat multitudinàries manifestacions per les mateixes raons. En el seu cas, han aconseguit el compromís del govern català per fer una ampliació del centre però el col·lapse d’urgències aquests dies és la imatge que tenen tots més fresca i de l’inici d’obres no se sap res.

També s’ha deixat veure el moviment veïnal de Sant Boi de Llobregat i personal del Parc Sanitari Sant Joan de Déu d’aquesta ciutat, un centre concertat que té obert un conflicte laboral amb els treballadors per retallades salarials i de drets laborals. A banda del problema amb els treballadors, l’hospital està rebent operacions derivades de l’hospital de Viladecans, un aspecte que ha estat criticat amb duresa en la lectura final del manifest.

Més llits

Poc abans de que comences la manifestació davant l’hospital Moisès Broggi, el Consorci Sanitari Integral, l’ens gestor del centre, ha fet públic un comunicat en el que informava d’un increment de 54 llits per fer front a l’activitat epidèmica de la grip que ha comportat que durant el mes de febrer s’hagin registrat pics de 412 pacients diaris a urgències, superant àmpliament els 320 casos que atenen de mitjana. Segons el Consorci Sanitari Integral, a més d’un augment del nombre de llits també s’ha reforçat el personal sanitari d’urgències i s’ha reajustat la programació quirúrgica incrementant les intervencions sense ingrés per disposar de més llits disponibles per a ingressos urgents.

Etiquetas
stats