eldiario.es

9

CATALUNYA

La Generalitat va modificar dades de les llistes d'espera dels hospitals per ocultar un empitjorament

La conselleria de Salut va utilitzar dades errònies de 2011 per simular una disminució del temps d'espera per a les operacions quirúrgiques el 2012

La incoherència ha estat destapada per la Plataforma d'Afectats pels Retalls Sanitaris (PARS)

El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, en una imagen de archivo (Edu Bayer)

El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, en una imatge d'arxiu (Edu Bayer)

La conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya, dirigida per Boi Ruiz, va publicar a principis d'aquest mes unes dades que mostraven una reducció del 16% del temps mitjà d'espera per a operacions quirúrgiques el 2012 respecte a l'any anterior. Tanmateix, les xifres en què es basava el conseller eren errònies. El temps mitjà d'espera no es va reduir, sinó que va augmentar en realitat un 1%.

La trampa va passar desapercebuda fins fa uns dies, quan la Plataforma d'Afectats per les Retallades Sanitàries (PARS) es va adonar de la incoherència de les dades i ho va denunciar. Aquest fet es demostra fàcilment, ja que les xifres són públiques. El càlcul de l'evolució del temps d'espera entre desembre de 2011 i desembre del 2012 que va presentar Ruiz es basava en dades diferents a les de la memòria del Servei Català de la Salut (CatSalut) de 2011. El departament de Salut va afirmar que els pacients havien d'esperar 5,48 mesos per ser operats el 2011, quan en realitat van haver d'esperar 4,57 mesos de mitjana. El 2012, aquesta mitjana es va elevar a 4,61. El temps d'espera va augmentar per a la majoria d'operacions, excepte cataractes, galindons, artroscòpies i pròtesis de maluc o genoll. L'empitjorament va ser particularment patent en el cas de la colecistectomia (l'extirpació de la vesícula biliar), atès que el seu temps d'espera per entrar a quiròfan ha augmentat en realitat un 28% respecte a 2011, i en el de les hèrnies, que s'ha incrementat un 12%.

Pel que fa a les operacions de pròtesis de genoll, la Generalitat segueix incomplint la normativa estatal que estableix en 6 mesos el límit màxim d'espera per a determinats tipus d'intervencions, encara que en aquest cas sí que s'ha experimentat una millora (una reducció del 9% del temps d'espera).

La PARS denuncia també que no hi ha dades generals del nombre de persones operades després del límit de sis mesos. "Que la mitjana sigui inferior a 6 mesos (4,61) no vol dir que tots els pacients siguin operats dins d'aquest període de temps", remarca un membre de la PARS. "Aquesta garantia temporal és un dret individual dels pacients, no del 'mitjana'", afegeix.

Si s'analitza les dades dels anys anteriors, es constata que l'augment del temps mitjà d'espera ha estat continu des que Artur Mas va assumir la presidència de la Generalitat el desembre del 2010. El 2011, els pacients van haver d'esperar 4,57 mesos abans de ser operats davant els 4,11 de l'any anterior. Dit d'una altra manera, l'augment del temps d'espera durant els dos anys de govern convergent va ser del 12%.

Aquest diari es va posar en contacte amb el departament de Salut per aclarir els fets però a l'hora de la publicació d'aquest article encara no n'ha obtingut cap resposta.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha