Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Boi Ruiz nega les irregularitats al sistema sanitari català

Boi Ruiz, durant un ple del Parlament / CARMEN SECANELLA

Benoît Cros

En l’últim dia de compareixences a la comissió parlamentària que investiga les irregularitats a la sanitat catalana, Boi Ruiz va rebatre aquest dilluns una per una les diferents acusacions de corrupció i malversació de fons públics a la sanitat catalana.

Pel que fa a Josep Prat, que gestionava l’Institut Català de la Salut (ICS) alhora que era directiu de USP Hospitals, una empresa privada del sector sanitari, Boi Ruiz va negar que hi hagués incompatibilitats. “No hi ha cap relació ni cap negoci entre USP i l’ICS” va dir. “No hi ha incompatibilitat aplicant el criteri vigent”.

Ruiz va anar més enllà de la negació d’un cas concret i també va criticar el “mite de les portes giratòries” a la sanitat catalana. En la seva opinió, és cert que “hi ha una certa endogàmia” però va considerar que aquest fet “no és dolent” i que passa en altres sectors. “El que és dolent és la permanència ininterrompuda en el mateix càrrec”, va afirmar.

En el cas del sobrecost de les obres de construcció del nou hospital Sant Pau, el conseller va dir que “s’ha de demostrar que el que sembla és el que és”. El pressupost previst per aquestes obres eren de 216 milions d’euros però van acabar costant a l’erari public uns 293 milions d’euros, és a dir un 35% o 77 milions més del previst. Per a Boi Ruiz, “no hi ha cap hospital que hagi complert amb el pressupost inicial”. Segons el conseller, això es deu al fet que les obres es posen en marxa anys després de l’inici del projecte.

Tot i negar les irregularitats, el conseller va anunciar unes mesures per tal de garantir les bones pràctiques al sistema públic de salut. Va explicar que les empreses públiques i consorcis abandonaran qualsevol participació que tingui en societats mercantils alienes a la seva finalitat de servei públic. També va anunciar que s’elaborarà un codi ètic de bones pràctiques. El consell de presidents d’empreses públiques i consorcis rebrà l’encàrrec de consensuar-lo. Per altra banda, va afirmar la necessitat de “reforçar la gobernança i despolititzar-la” tot i que no va donar més detalls sobre com arribar-hi.

Ruiz també va criticar que alguns grups parlamentaris parlin de “fragmentació de l’ICS”. “L’únic que es fa es que puguin gestionar-se els seus hospitals com es gestionen tots els hospitals, amb autonomia”, va insistir.

Amb la compareixença de Boi Ruiz es va tancar aquesta fase de treball de la comissió que va ser marcada per diverses polèmiques, en especial quan CiU i PSC van rebutjar conjuntament la compareixença de veus crítiques amb el sistema sanitari català com ara els editors de la revista 'Cafè amb Llet' o l'exmembre de la Sindicatura de Comptes Agustí Colom, autor de l'anomenat 'informe Crespo'. A partir del setembre, els grups parlamentaris treballaran sobre la redacció de conclusions i recomanacions que hauran de ser presentades al ple del Parlament para la seva votació.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats