Els partits de l'esquerra catalana parlamentària, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP, han arribat a un compromís que permetrà la presentació aquest dijous, 18 de juliol, d'una sèrie d'iniciatives parlamentàries per reclamar la retirada de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que pot afectar 312 treballadors dels mitjans d'informació públics de Catalunya, majoritàriament TV3 i Catalunya Ràdio.
L'acord ha estat comunicat als treballadors de la CCMA en una assemblea convocada a TV3, segons el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC). A la reunió hi han participat els diputats Sergi Sabrià, d'ERC; Núria Parlon, del PSC, Marta Ribas, d'ICV-EUiA, i Quim Arrufat de la CUP. CiU, PP i Ciutadans no han assistit a la convocatòria. En la votació, per tant, si no canvien les posicions, les formacions partidàries d'aturar l'ERO sumarien 57 vots, insuficients per aconseguir una majoria parlamentària.
Però no només s'ha parlat de l'ERO que amenaça la continuïtat de centenars de professionals en els mitjans de la Generalitat. Els diputats han escoltat i debatut les propostes dels treballadors en qüestions com la represa de les negociacions dels convenis, ara aturades; la demanda de transparència pel que fa als salaris que no estan inclosos en els convenis o les negociacions amb les productores externes. També s'ha reclamat el contracte programa, que ha de garantir la continuïtat de la CCMA i la desguvernamentalització de l'ens públic.
El procediment d'acomiadament col·lectiu, que ha estat qualificat pels sindicats de “mutilador”, afecta altres delegacions territorials, de Madrid i de Catalunya, i les xifres són il·lustratives: de les 249 possibles víctimes a TV3, 60 són periodistes i més de 150 formen part de diferents àmbits de la informació audiovisual. A Catalunya Ràdio, de 58 possibles afectats, 40 són informadors i comunicadors. En total, uns 200 dels 312 afectats formen part de l'àmbit directe de la comunicació. “Són xifres que deixen clara la voluntat deliberada del Govern d'atacar el moll de l'os de les empreses de la Corporació, el servei públic i el model, i específicament el periodisme”, afirma l'SPC.