La Generalitat ha paralitzat la iniciativa que permetria a les agències privades de col·locació buscar feina a aturats. El Departament d'Empresa i Ocupació havia anunciat que a principis d'abril convocaria les primers concursos dotats amb 1,9 milions d'euros, destinats a trobar feina a unes 10.000 persones.
L'anunci de la convocatòria va suscitar la crítica dels sindicats majoritaris. En un comunicat, CCOO i UGT van exigir la retirada del pla, que van qualificar com a primer pas per a les privatització del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).
Un primer esborrany del concurs indicava que les agències privades rebrien 40 euros per la inscripció i tramitació de la recerca de feina per cada aturat. Però, si aconseguien trobar feina per als aturats als quals miraven d'ocupar, les empreses rebrien fins a 600 euros més per cas.
El fet que la Generalitat anunciés el concurs per a la gestió publico-privada de la col·locació de treballadors en atur va indignar els sindicats. Aquests van retreure al Govern haver-se assabentat per la premsa de la convocatòria mentre estaven negociant amb l'administració la llei que ha de regir el SOC.
Precisament la falta de consens ha fet que la Generalitat aturi, fins que la llei hagi estat elaborada i en el seu cas aprovada, l'aplicació de la mesura que facilitava l'entrada de les agències privades de col·locació en la tasca de buscar feina, segons ha manifestat a Catalunyaplural.cat, Cristina Faciaben, secretària de socieoconomia de CCOO.
Un segon motiu ha fet que la Generalitat es qüestionés la pressa amb què semblava volia aplicar la incorporació d'empreses privades a la recerca de feina per als aturats. Aquest motiu ha estat, segons ha pogut saber aquesta redacció, les declaracions del president de les empreses privades de col·locació, on afirmava que les seves companyies intentarien trobar feina a aquells grups de treballadors “més ocupables”. Això no va agradar als sindicats, però tampoc a la Generalitat.
Catalunya té, segons l'EPA 820.000 persones que busquen feina, el 59% de les quals fa més d'un any que estan inscrites a les oficines públiques d'ocupació.
Segons han calculat els sindicats, amb els 1,9 milions d'euros que es volien destinar a agències privades de col·locació es podrien contractar fins a 60 tècnics per al servei públic d'ocupació. En aquest sentit, recorden que un servei estratègic com el SOC té un 25% de personal interí, que ha vist retallada en un 15% la jornada laboral i el salari.
Sigui com sigui, els sindicats entenen que la llei estatal, fruit de la reforma laboral ja fa possible la irrupció de les empreses privades en la intermediació laboral. Però, consideren que la llei catalana que s'està elaborant ha de servir perquè aquesta col·laboració publico-privada ha de fer-se amb la màxima cura i amb totes les garanties d'equitat per a les persones usuàries.