Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La fiscalia demana dos anys i mig de presó per l'exalcalde de Lloret i diputat Xavier Crespo

L'exalcalde de Lloret Xavier Crespo

EFE

Barcelona —

La Fiscalia Anticorrupció demana 2 anys i 6 mesos de presó per al diputat de CiU i exalcalde de Lloret de Mar Xavier Crespo, com a presumpte autor d'un delicte de suborn passiu continuat per acceptar regals de la màfia russa, a la que hauria afavorit per construir un complex immobiliari i un aparcament subterrani.

En l'escrit de qualificació, els fiscals anticorrupció Fernando Bermejo i José Grinda també demanen inhabilitar Crespo per a qualsevol càrrec públic durant vuit anys com a presumpte autor d'un delicte continuat de prevaricació, i que pagui una multa de 831.600 euros, a més del decomís dels regals rebuts.

Els fiscals demanen igualment dos anys de presó per Andrei Borisovich Petrov, presumpte cervell d'una trama de blanqueig de diners de la màfia russa a la Costa Brava, per suborn actiu, i dos anys i tres mesos de presó per a Josep Valls (PP), que era el regidor d'Urbanisme de Lloret de Mar

Els fiscals han conclòs que l'exalcalde, el seu regidor d'Urbanisme i l'arquitecta Pilar Gimeno, per a la qual també demanen dos anys i un mes de presó per suborn, van acceptar regals de Petrov a canvi de favors urbanístics.

Segons els fiscals, en una reunió, els dos càrrecs públics van traslladar a Petrov “la idea que podria obtenir facilitats administratives” per construir un complex immobiliari a l'antiga plaça de toros “a canvi de determinats favors”.

A Petrov, administrador únic de Development Diagnostic Company SL (DDC) i que va negar sempre que rebés tracte de favor per part de l'alcalde, li van suggerir “tractar bé” als dos càrrecs municipals perquè d'ells depenien els permisos i altres qüestions administratives i tècniques necessàries per a l'obra.

Així, segons els fiscals, el febrer de 2008 Petrov va convidar a Crespo, la seva dona i el seu fill i a l'arquitecta, el seu cònjuge i el seu fill a viatjar a Rússia, amb totes les despeses pagades i amb una petició expressa a l'agència de viatges de que “no constés factura”.

Segons els fiscals, “el total pagat pel senyor Petrov per aconseguir el tracte de favor del senyor Crespo va ser de més de 5.000 euros”.

Els fiscals argumenten que DDC no va prestar l'aval de 1,9 milions pactat en el conveni per garantir l'execució de les obres, ni va fer l'escriptura de l'obra nova en la data prevista, un aval que no va ser exigit per l'ajuntament tot i que havia d'haver atorgat en el termini de dos mesos des de l'aprovació del projecte.

“En realitat, DDC va començar les obres fins i tot abans d'haver-se aprovat el projecte, el que era conegut i consentit pels senyors Crespo i Valls”, asseguren els fiscals, que remarquen que els dos càrrecs van dir a Petrov que “mentre duressin les obres podria construir sense problemes si feia determinats favors”.

Entre aquests, li van indicar que havia de patrocinar durant quatre anys als clubs esportius d'hoquei sobre patins, amb 60.000 euros anuals, i futbol, amb 30.000, de Lloret de Mar, dues entitats privades, encara que Crespo va ser president durant tres anys del club d'hoquei abans de ser alcalde, càrrec en el qual el va rellevar Joan Perarnau, mentre que l'esposa de Crespo era la vicepresidenta del club i el regidor d'Urbanisme regentava el bar del club de futbol.

“Tant el senyor Crespo com el senyor Valls tenien familiars en els dos clubs que van resultar beneficiats pels pagaments de DDC”, conclouen els fiscals, que addueixen que els acusats sabien de “la il·legalitat del patrocini”.

L'últim pagament que Petrov va fer als clubs va ser el juliol de 2010 i, segons els fiscals, va abonar un total de 270.000 euros.

D'altra banda, els fiscals consideren acreditat que Petrov va regalar a Crespo pel seu aniversari al setembre de 2010 un rellotge de luxe valorat en 2.200 euros i que el rus va demanar, en compensació pels patrocinis esportius, “un estalvi en el cost de la llicència d'obra”.

Per a això, Crespo i Valls van demanar a la resta de la corporació municipal, que desconeixia els regals, que declaressin d'especial interès l'obra i concedissin una bonificació del 50% de l'impost sobre construccions.

Segons els fiscals, l'actitud dels acusats va suposar un perjudici per a l'Ajuntament de Lloret de 133.754 euros, tot i les advertències que els va fer el secretari i l'interventor.

Etiquetas
stats