Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat denunciarà el jutge i els agents de la Guàrdia Civil que investiguen el referèndum

Nin i Turull

Oriol Solé Altimira

L'escalada de desacords i tensió entre la Generalitat i les institucions de l'Estat ha augmentat un grau més aquest dimecres. La Generalitat ha anunciat que denunciarà davant els tribunals per vulneració de drets fonamentals “totes” les persones que han participat en la investigació del referèndum, començant pels agents de la Guàrdia Civil i el titular del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, que pilota les indagacions.

Paradoxalment, en una interlocutòria, el jutge, que manté la causa secreta des de fa cinc mesos, ha dit que no investiga el referèndum, encara que al llarg de la causa ha enviat agents de la Guàrdia Civil al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) a buscar documentació sobre un acte de JxSí sobre el referèndum i ha permès a la Guàrdia Civil interrogar funcionaris sobre els preparatius de l'1-O –els últims, aquest mateix dimecres.

El conseller de Presidència i portaveu, Jordi Turull, ha focalitzat les seves crítiques en el secret de les actuacions que manté el jutge, que ha considerat que genera “una enorme indefensió als qui van a declarar a la Guàrdia Civil”.

Fonts jurídiques independents consultades coincideixen a considerar excessiu el temps que porta la causa sota secret (des que es va iniciar al febrer), encara que una d'elles afegeix que només es podrà avaluar plenament si el secret ha comportat vulneració de drets un cop s'aixequi. El magistrat ha de decidir si l'aixeca en els propers dies.

Turull ha mostrat el to més contundent que es recorda fins ara sobre la investigació del referèndum. “Ja n'hi ha prou, això és una causa general contra la voluntat de votar on es passa de testimoni a investigat policial sense que ho digui el jutge”, ha asseverat.

El portaveu es referia als interrogatoris d'aquest dimecres al matí per part de la Guàrdia Civil de dos alts càrrecs de la Generalitat, el secretari general de Presidència de la Generalitat, Joaquim Nin, i el director general d'Atenció Ciutadana, Jordi Graells. Nin ha estat citat a declarar aquest matí com a testimoni, però al llarg del seu interrogatori els agents han apreciat indicis que podrien vincular-lo als delictes que investiga el jutge pels preparatius del referèndum.

Per aquest motiu, la Guàrdia Civil ha aturat l'interrogatori per comunicar a l'alt càrrec de la Generalitat que havia de seguir declarant amb la condició d'investigat, i per tant assistit per un advocat. Amb tot, el jutge no ha ordenat en cap moment la imputació de Nin.

De fet, en una interlocutòria del passat 19 de juliol on va rebutjar l'autoinculpació de la CUP pel referèndum i la seva sol·licitud de personar-se en la causa com a imputada, el magistrat Ramírez Súñer va negar que investigués l'1-O. “Aquesta causa no té per objecte l'organització política ni la convocatòria d'un referèndum ni és una causa general contra els que directament o indirectament tinguessin interès en ell”, diu la interlocutòria a què ha tingut accés aquest diari. Fonts de la CUP han indicat que recorreran.

La causa que instrueix el jutge Ramírez Súñer es va originar per dues denúncies de l'advocat Miguel Durán i del partit VOX contra l'exsenador Santiago Vidal i diversos alts càrrecs de la Generalitat després de les revelacions de Vidal sobre suposades il·legalitats del Govern. El magistrat va acceptar la querella contra el propi Vidal, el secretari d'Hisenda, Lluís Salvador, i l'assessor governamental i expresident del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), Carles Viver Pi i Sunyer.

Mentrestant, la Guàrdia Civil continua amb les seves citacions. Aquest dijous serà el torn del coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, ha avançat Nació Digital. El Pacte és una plataforma integrada per partits, sindicats i entitats sobiranistes que recull suports a favor de la celebració d'una consulta d'independència a Catalunya. El referèndum que, segons ha escrit el mateix jutge, no s'investiga.

Etiquetas
stats