Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

La Generalitat demana per carta a Fernández Díaz que no reobri el CIE de Barcelona

Protesta davant del CIE de la Zona Franca per exigir-ne el tancament

elDiario.es Catalunya

Nou pas de la Generalitat per intentar fer efectiu el mandat del Parlament que insta el ministeri de l'Interior a tancar el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Barcelona. El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha enviat una carta al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per demanar-li que no reobri el CIE de la Zona Franca, que està tancat per obres, en considerar-lo impropi d'un Estat “compromès amb els drets humans”.

En la seva carta, Mundó expressa el seu “respectuós desacord” amb la decisió del Ministeri de reobrir el CIE de la Zona Franca de Barcelona, després de diversos mesos en què s'han dut a terme obres per millorar el recinte, d'acord amb les recomanacions del jutge Joaquín Aguirre, que té encomanat el seu control.

“Com bé sabeu, els centres d'internament d'estrangers generen un intens rebuig social a Catalunya”, adverteix el conseller en la seva carta al ministre. Diversos activistes es van encadenar fa unes setmanes davant el CIE per impedir la seva reobertura. Al Congrés, Podemos i En Comú han registrat una iniciativa per demanar el tancament definitiu de tots aquests centres.

Mundó argumenta que la privació de llibertat “de manera preventiva i sistemàtica” de persones que no han comès cap delicte, sense resolució judicial prèvia i per trobar-se en situació irregular, “no pot formar part de la política migratòria d'un Estat compromès amb els drets humans”, informa l'agència EFE.

El CIE és una “anomalia”

Pel conseller, hi ha mesures cautelars administratives “més proporcionals i menys costoses” que el CIE per controlar les persones en situació irregular, com la presentació periòdica davant l'autoritat, el lliurament de la documentació, l'obligació de residir en un lloc concret o el règim de llibertat vigilada.

“D'aquesta manera, es podria conferir un caràcter autènticament excepcional a la mesura cautelar d'internament, fent-la efectiva només en aquells casos en què fracassin les altres opcions”, afegeix la carta de Carles Mundó.

En el seu escrit, el conseller recorda que el Parlament va aprovar el juliol de 2015 una resolució que defineix els CIE com “anomalia” jurídica “prescindible” i els considera un “clar atemptat al contingut essencial del dret a la dignitat que, com a base de altres drets fonamentals, ha d'inspirar les polítiques públiques d'un Estat democràtic i de dret”.

stats