El Govern central aprova reduir el cabal de l'Ebre
El Consell de Ministres ha aprovat el nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre, que limita el cabal del tram final del riu a 3.220 hectòmetres cúbics anuals d'aigua per poder destinar-ne 11.000 a regar 1,4 milions d'hectàrees.
Segons ha explicat la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáez de Santamaría, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el pla estableix cabals mínims, “que s'han definit després d'un ampli procés de participació” i d'acord amb criteris científic tècnics, coherents amb la realitat física del riu i que satisfan totes les exigències de la normativa de planificació.
Aquest cabal ecològic, segons la vicepresidenta, garanteix les necessitats del Delta de l'Ebre i són factibles “gràcies” a l'existència de l'embassament de Menquinenza, si bé la Generalitat i la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ja han avançat la seva oposició a aquesta xifra per considerar-la insuficient.
Rebuig des del Delta
La Plataforma en Defensa de l'Ebre assegura que el pla pot tenir efectes devastadors, que podria significar “la mort del Delta” i que, a més, obre la porta a noves propostes de transvassament. Per tot això, anuncien que activaran la maquinària de defensa jurídica que tenien preparada en previsió de l'aprovació del pla amb l'objectiu de portar-lo als tribunals espanyols i europeus.
L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, de CiU, ha negat que el cabal aprovat pel Consell de Ministres sigui suficient per satisfer les necessitats del Delta. A més, posa en dubte el pla d'inversions anunciat pel ministeri, que considera “fal·laç”, ja que teòricament s'hauria d'executar abans del final de l'actual exercici.
Des d'ICV-EUiA, han anunciat que portaran el pla de conca de l'Ebre a la Comissió Europea perquè va en contra de la Directiva Marc de l'Aigua i han cridat a fer “un front comú al Parlament de Catalunya, al Congrés dels Diputats i també al Parlament Europeu en contra d'aquest projecte que no contempla ni escolta el territori i que posa en perill el seu futur econòmic i ecològic”.