El Govern paralitza la campanya institucional del 9-N “de manera temporal”
El Govern retirarà els preparatius de la consulta “de manera cautelar i temporal” d'acord amb la suspensió del 9-N per part del Tribunal Constitucional. El portaveu Francesc Homs ho ha anunciat després de la reunió de l'Executiu català, tot i que que ha afegit, però, que demanaran “l'aixecament immediat” de la suspensió i presentaran al·legacions contra la mesura presa ahir pel TC. Sobre el compliment del requeriment de l'alt tribunal, Homs ha justificat que han de prendre les mesures corresponents “per garantir la seguretat jurídica dels empleats públics” de la Generalitat. “La campanya serà difosa per qui vulgui, però com a Govern no podem posar els funcionaris i particularss contra les cordes”, ha apuntat Homs.
Malgrat la paralització temporal de la campanya, Homs ha reiterat que “no s'ha aturat res”, perquè la norma no està anul·lada, només suspesa cautelarment. “Ahir no va acabar la partida”, ha sentenciat, i ha subratllat que la intenció del Govern segueix sent celebrar la consulta el 9 de novembre. En contrast amb l'acatament del dictat del tribunal, Homs ha volgut transmetre la voluntat inequívoca del Govern de continuar el procés sobiranista per no minvar els ànims de la ciutadania catalana: “El que generaria desil·lusió és que el Govern sortís i digués que el procés es ha acabat. Cosa que no hem dit”.
El Govern de la Generalitat ha optat per acatar el manament de l'Alt Tribunal de paralitzar els preparatius de la consulta i fiar-ho tot a una batalla legal que pot allargar setmanes. El portaveu Homs ha demanat al Constitucional la mateixa celeritat per resoldre la impugnació que la que van tenir per admetre-ho a tràmit i ha confiat que no es demorarà més enllà del 9 de novembre. “Jo confio que votarem el 9N”, ha sentenciat el conseller.
Recursos del Govern i del Parlament
El Parlament de Catalunya, per la seva banda, ha anunciat hores abans que presentarà al·legacions en contra de la suspensió cautelar de la llei de consultes. La presidenta Núria de Gispert ha demanat al Constitucional que “aixequi” la suspensió i ha recordat que la decisió de l'alt tribunal no respon a l'anàlisi del contingut de la norma, sinó a la seva admissió a tràmit. La cambra catalana ha activat els seus serveis jurídics i presentaran les al·legacions en els propers dies. El Govern també ha anunciat la interposició de recursos, en primer lloc “de manera urgent” contra la suspensió de la llei i la convocatòria i, en segon lloc, sobre el fons de la suspensió de la norma.
La resposta de Parlament i Govern respon a l'admissió a tràmit per part del Constitucional del recurs elaborat pel Govern espanyol contra la llei de consultes i el decret que convoca el 9-N, signat per Artur Mas dissabte passat. La vigència d'aquesta convocatòria ha durat per tant poc més de 48 hores.
Reunió dels partits del bloc sobiranista
El conseller Homs també ha anunciat que el Govern convocarà els partits que donen suport al procés sobiranista a una reunió per acordar una resposta conjunta a la paralització de la constulta per part del Constitucional. El pacte del 12 de desembre de 2013 per a la consulta només preveia el full de ruta fins a la fi del recorregut legal del 9-N, i el president Mas sempre ha assegurat que quan hagués de decidir nous passos reuniria als partits que la recolzaven. Segons Homs les converses entre partits ja han començat.
Tots els partits que recolzen el procés han donat suport a les mobilitzacions que tindran lloc durant la tarda d'aquest dimarts davant dels ajuntaments dels municipis catalans, actes promoguts per l'ANC i Òmnium. A Barcelona aquesta concentració serà també l'inici de la campanya pel Sí-Sí de les entitats independentistes.