Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Catalunya vota sin pistas sobre si las alianzas romperán los bloques del procés
El mundo contempla cómo Israel tritura la Carta de la ONU y el derecho
OPINIÓN | 'Un error mayúsculo', por Javier Pérez Royo

El Parlament anuncia al·legacions contra la suspensió de la llei de consultes

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, parlant amb Mas.

elDiario.es Catalunya

El Parlament de Catalunya presentarà al·legacions contra la suspensió cautelar de la llei de consultes. Així ho ha anunciat la presidenta Núria de Gispert, que ha demanat l'“aixecament” de la suspensió i ha recordat que el Tribunal Constitucional no s'ha pronunciat sobre “el contingut de la normativa”, sinó que ha admès a tràmit el recurs que va interposar el Govern ahir només sobre la base de la seva forma. Pel que fa al decret que convoca el 9-N, està previst que el Govern de la Generalitat comparegui aquest migdia per anunciar si presenta al·legacions i si manté la campanya institucional.

La Mesa del Parlament ja ha anunciat que ha activat els serveis jurídics per presentar les al·legacions i que ho faran abans del termini de 20 dies amb què compten. Segons ha avançat De Gispert, l'argumentació es fonamentarà en què, en principi, la llei és general i no únicament per a la consulta, pel que la seva suspensió “produeix perjudicis”. “El Parlament ha de presentar com a part i defensar en les seves al·legacions la constitucionalitat i estatutarietat de la llei”, ha assegurat De Gispert, que el considera un deure de la Cambra a l'haver aprovat la norma amb una àmplia majoria de 106 vots a favor i 28 en contra.

La Comissió de Control del 9N segueix en el ple

De Gispert ha aclarit també el dubte de si la votació sobre la creació de la Comissió de Control del 9-N es mantindria en l'ordre del dia del ple tenint en compte la suspensió dels preparatius de la consulta decretada pel TC. En aquest sentit, la presidenta ha recordat que l'ordre del dia ja va ser aprovat per la Junta de Portaveus del Parlament la setmana passada, i que l'única manera de retirar és que un mínim de dos partits parlamentaris ho demanin i després el ple així ho voti. És d'esperar que Ciutadans i el Partit Popular ho sol·licitin.

La Comissió de Control seria l'equivalent a la Junta Electoral Central de les eleccions, encarregada de vetllar pel compliment democràtic de la jornada de comicis. Dilluns els partits proconsulta -CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP- consensuar una proposta amb els set juristes i politòlegs que formaran la comissió, una llista que ha de ser ratificada per la cambra catalana en el ple d'aquesta setmana.

Etiquetas
stats