Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Iceta s'imposa a Parlon en les primàries del PSC i demana al PSOE que no sigui “crossa” del PP

Iceta és reescollit Primer Secretari del PSC

Pau Rodríguez

Miquel Iceta ha estat reelegit com a Primer Secretari del PSC després d'imposar-se amb el 54% dels vots a l'actual alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, en unes primàries ajustades a les que estaven cridats aquest dissabte gairebé 18.000 militants. Iceta conserva així les regnes d'un partit socialista que creu que ha d'afrontar un “canvi suau” i el primer repte del qual serà mantenir el 'no' a la investidura de Rajoy passi el que passi al PSOE.

El vencedor de la contesa socialista ha celebrat la “unitat i cohesió” demostrada pel seu partit. “No hi haurà ni parlonistes ni icetistes, sinó socialistes”, ha afirmat, per després enviar un missatge al PSOE: “Escoltar la militància és bo, ser coherents és bo”, ha afirmat Iceta, “cal trobar la manera de no decebre els milers de socialistes que avui ens miren”. I ha conclòs la seva intervenció demanant al PSOE que no sigui “crossa d'un govern conservador”, d'acord amb la seva posició de no facilitar la investidura a Mariano Rajoy

La jornada de primàries ha transcorregut amb tranquil·litat, un reflex del que ha estat la campanya interna de tots dos contendents, que no han volgut obrir cap conflicte donada la situació ja crítica del socialisme. Les dues candidatures, la de Parlon i la d'Iceta, s'han mantingut bastant properes en tots els seus posicionaments, encara que al final la primera encarnés un vot de més renovació al PSC, mentre que el segon, en el timó del partit des de 2014, es presentava com un “lideratge fort” en temps d'inestabilitat.

Iceta s'ha reivindicat fins a l'últim minut com el garant de l'estabilitat en una nau, la socialista, que va patir diverses crisis fins que ell va ocupar el lloc del llavors primer secretari, Pere Navarro, el 2014. El també portaveu parlamentari del PSC no ha amagat la seva incomoditat amb el nou rumb del PSOE després de la dimissió de Pedro Sánchez, i es manté ferm en el seu 'no' a Rajoy, però a diferència de Parlon ha tret ferro a les desavinences entre els socialistes catalans i espanyols.

Tot i així, l'estratègia política d'Iceta també podria crear problemes a la família socialista espanyola pel que fa a l'encaix català. La seva ponència per acudir al congrés del PSC, que se celebrarà la primera setmana de novembre, contempla un referèndum constitucional de tipus federal, amb un pacte bilateral Catalunya-Espanya que hauria de ser sotmès a votació a Catalunya. Si no obté el suport necessari, Iceta obre la porta a la via canadenca, és a dir, a pactar amb l'Estat un referèndum sobre la independència.

Parlon, per la seva banda, ha optat durant la campanya per obrir directament el meló de la relació entre PSC i PSOE, que caldria repensar, segons ha deixat per escrit, en el congrés dels socialistes catalans de novembre. La colomenca defensa una major autonomia per al partit català, un posicionament que també té a veure amb l'auge de la formació En Comú Podem, amb la qual es disputa espai polític.

Després de conèixer els resultats, l'alcaldessa de Santa Coloma ha agraït el suport tant als votants de la seva candidatura com als de la d'Iceta, i ha assegurat que es posa a les seves ordres per treballar pel partit.

Etiquetas
stats