Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Les imatges dels Mossos matant Juan Andrés no s'oblidaran mai”

Gerardo Ariza a l'homenatge que, com cada dia 5, els seus amics i veïns del Raval rendeixen a Benítez al carrer Aurora

Oriol Solé Altimira

Els amics i veïns de Juan Andrés Benítez encara digereixen el pacte que defenses i acusacions van signar aquest dilluns. El judici contra vuit Mossos d'Esquadra havia de durar un mes i va acabar en mitja hora: els agents van acceptar que van matar Benítez a canvi d'una sentència que els lliura de la presó. Aquest dimarts la conselleria d'Interior ha volgut donar per tancat l'assumpte. Però el cas Benítez no s'oblidarà fàcilment. Gerardo Ariza és un dels amics de Benítez i forma part de la campanya Justícia Juan Andrés, que s'ha encarregat de conservar la memòria d'aquest veí del Raval des que va morir. Ariza vol seguir fent-ho, i no estarà sol en aquesta tasca: “Els veïns del Raval senten el cas Benítez com una història seva, és la història del barri. No pots demanar a la gent que ho oblidi perquè tenen les imatges gravades al cap ”, explica en entrevista telefònica amb Catalunya Plural.

Com se senten els amics de Juan Andrés Benítez i els veïns del Raval després del pacte?

Estem totalment decebuts, però som gent forta. Venim del carrer i de les lluites, que no sempre han acabat amb victòries al nostre favor. No ens tombaran i seguirem lluitant.

Per què arribar al judici era tan important per a la campanya?

Perquè era el més just. Tot i que el resultat del judici ens hagués disgustat, allò just era que hi hagués hagut un judici. La campanya Justícia Juan Andrés demanava des del primer dia arribar a un judici públic, i que després el jurat decidís com acabava la batalla legal. El judici era molt important.

Però al final no hi ha hagut judici, no entraran a la presó i poden tornar a patrullar d'aquí a uns anys si fan un curs sobre Drets Humans.

Per nosaltres el resultat òptim hauria estat que els culpables quedessin apartats del cos. Hi havia diferents opinions en la campanya, i jo, per exemple, personalment no crec en la presó. Que facin un curset de Drets Humans és patètic.

El pacte avala la impunitat policial?

Per mi, sí. Jo he estat al carrer lluitant dos anys i mig, com moltíssima gent de la campanya. No haver aconseguit el judici té una lectura d'impunitat policial. Combatre la impunitat i la brutalitat policial és una altra de les nostres lluites, precisament en un barri com el Raval que està tan estigmatitzat amb aquest tema. Que vinguin a barri i que parlin amb qualsevol nen, ancià o dona. Ningú veu la policia com algú que el traurà d'un problema.

L'advocat dels Mossos només sortir del jutjat va dir que els seus clients estaven convençuts “moralment” que havien actuat bé.

Si els Mossos d'Esquadra pensen que van obrar bé, la Generalitat i la conselleria d'Interior tenen un problema intern. Qualsevol persona amb dos dits de front i una mica de cor veu les imatges de la reducció i té clar que això no pot passar a Catalunya. I si passa, es permet i es legitima, al govern català hi ha un problema polític molt gros.

Sindicats policials van insinuar que Benítez era seropositiu. Quan estaven imputats, quatre Mossos es van rapar el cap per eludir un test de drogues demanat per la jutge. Tem que aquests comportaments s'oblidin?van insinuar que Benítez era seropositiues van rapar el cap per eludir un test de drogues

Aquest és un altre problema intern de la policia. Si els Mossos veuen normal una actuació així hi ha un problema ètic a la Generalitat, que no legal. I comença pel director general de la policia, Albert Batlle. Si de veritat es creu el que ha dit a la ràdio, avui aquest home ha començat a cavar la seva tomba política.

Malgrat que Interior ha dit que no farà res més enllà de la sentència, confia que el poder polític canviï els Mossos d'Esquadra a llarg termini?

La policia és el braç executor de la política i del poder. Per molts canvis que hi hagi sempre seguirà en la línia de combat contra la protesta i la dissidència. És clar que pot haver-hi protocols nous i que canviïn la seva manera d'actuar, però fixa't en el que ha passat en el cas d'Ester Quintana: van prohibir les bales de goma, però els acusats han volgut enterbolir el judici acusant als seus propis companys, que és el pitjor que hi ha.

Al final un s'acaba preguntant en quina Barcelona volem viure.

El mínim és que hi hagi un debat sobre la policia que tenim i volem tenir. I que es compti també amb les víctimes, amb la gent que està a peu de carrer. Cal pensar que estem a dos dies d'una campanya electoral i les conseqüències que hauria tingut el judici. Vull recordar que si hi hagués hagut judici, els acusats no se'ls hagués filmat perquè el jutge ho va prohibir. És un tracte de favor intolerable.

La Generalitat té pressa perquè el resultat judicial tanqui el cas. Com fer que no s'oblidi tot el que ha passat i recordar Juan Andrés Benítez?

Per pena i dolor dels policies, les imatges hi són. Els vídeos de la reducció estan a les xarxes, han recorregut tota la geografia espanyola i han arribat fins als diaris americans. Les imatges dels Mossos matant Juan Andrés no s'oblidaran mai.

Hi ha un abans i un després del cas Benítez al Raval?

Els veïns del Raval senten el cas Benítez com una història seva, és la història del barri, i de Barcelona també. No pots demanar a la gent que oblidi això perquè tenen les imatges gravades al cap. Tots els dies cinc de cada mes hem estat posant espelmes al carrer Aurora. 32 mesos posant espelmes. Cada dia cinc hi ha hagut i hi haurà algú que passi pel carrer Aurora i vegi als veïns posant espelmes. I preguntarà per què les posen i es ho explicaran.

Quins són els propers passos de la campanya Justícia Juan Andrés?

La campanya continuarà. Hem fet accions molt dinàmiques i creatives. Hem llançat el missatge que cal lluitar contra la impunitat. Que legalment s'hagi arribat fins aquí no vol dir que legítimament anem a parar. Es pot continuar fent coses, i utilitzar tota la feina feta per ajudar a qualsevol persona que ho necessiti. Tenim una experiència i un camí recorregut molt important per tenir en compte. Hi ha hagut confluència entre molta gent, veïns del barri, la lluita LGTBI, etc. S'ha creat un potencial humà que no es pot rebutjar d'un dia per l'altre.

Juan Andrés Benítez es mereix un carrer o una plaça al Raval?

El que facin les institucions amb Juan Andrés Benítez a mi m'és exactament igual. Nosaltres ja hem posat el seu nom a un solar. A nivell social i a nivell de barri ja tenim l'Àgora Juan Andrés [un solar del Raval que la campanya va recuperar pel barri]. Però sí que vull dir una cosa: si Juan Andrés Benítez veiés al seu cunyat agafar un dels 150.000 euros d'indemnització, s'aixecaria de la tomba. Des d'on estigui li haurà dolgut. Els diners no ho poden comprar tot en aquesta vida.

Etiquetas
stats