Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La policia investiga suposats viatges de Josep Pujol a diversos paradisos fiscals

El jutge Pablo Ruz

Fèlix Martínez

La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia ha obert un nou expedient relacionat amb les activitats econòmiques del clan Pujol. Els investigadors han recollit durant l'última setmana informacions que revelen suposades activitats sospitoses del quart fill de l'expresident de la Generalitat, Josep Pujol Ferrusola, segons afirmen fonts de la investigació. La policia ha decidit comprovar si Josep Pujol es va desplaçar per diversos paradisos fiscals durant els mesos de juliol i agost. La confessió pública del seu pare, Jordi Pujol, que la seva família havia mantingut sumes milionàries a l'estranger sense declarar durant 34 anys es va produir el 25 de juliol.

Els responsables de la investigació confien en tenir dades suficients per convèncer el titular del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, que interrogui el germà gran de Josep Pujol Ferrusola, Jordi, sobre aquest assumpte. Jordi Pujol Ferrusola està citat dilluns a declarar davant el magistrat en qualitat d'imputat arran de les denúncies de la seva exnòvia Victòria Álvarez, que han revelat que el primogènit de l'expresident va arribar a moure 32,4 milions d'euros per 13 paradisos fiscals.

Les citades fonts apunten a una manifesta diferència de criteri entre el jutge Ruz i un sector de la UDEF. El magistrat, segons aquesta versió, pretén limitar el sumari judicial a les activitats de Jordi Pujol Ferrusola, mentre que la policia insisteix en considerar la fortuna del primogènit dels Pujol com només una part dels diners que podria tenir el clan ocult a l'estranger.

Ruz no troba indicis que assenyalin que els Pujol tinguin una fortuna compartida, més enllà del compte andorrà que va motivar la confessió de l'expresident de la Generalitat, confessió que es va gestar precisament a la casa que posseeix Josep Pujol Ferrusola a la localitat de Latour de Carol, a la Cerdanya francesa. No ha trobat fins ara vasos comunicants entre els patrimonis de la família, que considera compartiments estancs.

Vigilat per Hisenda

Les activitats empresarials de Josep Pujol Ferrusola no han suscitat tanta expectació com les del seu germà Jordi, però també han generat polèmica a Catalunya durant els últims anys. El 2001, Josep Pujol va vendre la seva consultoria Europraxis al gegant espanyol Indra per 44 milions d'euros, dels quals 18 milions van correspondre directament al fill de l'expresident català. Indra és una adjudicatària habitual de l'Administració catalana.

No obstant això, en l'entorn proper dels Pujol Ferrusola ha sorprès aquesta nova línia d'investigació. Fonts pròximes al clan Pujol asseguren que precisament Josep és el fill que s'ha vist més vigilat per Hisenda. Després de la venda d'Europraxis, l'Agència Tributària li va reclamar pràcticament la totalitat del que havia percebut, encara que després d'una intensa negociació es va conformar amb cinc milions d'euros.

A més, afirmen, en els últims exercicis Josep Pujol ha estat sotmès a una minuciosa inspecció tributària que es va tancar amb actes de conformitat i el pagament de substancioses quantitats al Fisc. I sostenen també que Josep Pujol es va acollir a l'amnistia fiscal del ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro abans del 31 de desembre de 2012. Va regularitzar dos milions d'euros que tenia sense declarar a Suïssa.

Etiquetas
stats