Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Junts pel Sí i el PP avalen que els Mossos facin servir pistoles elèctriques en supòsits vetats per l'ONU

Pistola Taser

Oriol Solé Altimira

Els Mossos d'Esquadra estan més a prop de poder utilitzar pistoles elèctriques. Tots els grups parlamentaris excepte Catalunya Sí Que es Pot i la CUP han avalat l'ús per part de la policia catalana d'aquest armament, també conegut com pistoles Taser pel nom d'una de les empreses que les comercialitza. Junts pel Sí i el PP van un pas més enllà i defensen que els Mossos puguin utilitzar les Taser en supòsits vetats pel Consell d'Europa i l'ONU. Malgrat que els organismes internacionals de Drets Humans demanen evitar l'ús de les Taser en persones intoxicades per l'alcohol o altres drogues així com contra malalts mentals, JxSí i PP sí que ho veuen justificat al tractar-se de situacions de “risc alt” per als agents i terceres persones.

Les pistoles elèctriques són armes paralitzants que poden emprar-se en contacte directe sobre el cos o mitjançant el llançament a una distància de 6-7 metres de dos dards. L'arma realitza una descàrrega de 50.000 volts de baix amperatge per atacar el sistema neuromuscular central i causar un col·lapse general momentani. El Parlament porta debatent des del mes de febrer l'adquisició de 134 pistoles Taser per part de la policia catalana. Després d'escoltar sindicats, responsables polítics i comandaments policials, així com experts mèdics i especialistes en Drets Humans, els grups parlamentaris han lliurat aquest dilluns els seus escrits de conclusions, que es votaran aquest dimecres a la comissió d'Interior del Parlament.

Segons el parer de JxSí, el grup majoritari de la Cambra que sustenta el Govern amb 62 diputats, les Taser “constitueixen una necessitat operativa i policial per poder afrontar situacions crítiques on hi ha l'obligació d'actuar”. Proposen que puguin utilitzar-les els caps de torn de les unitats de seguretat ciutadana de les comissaries i els caps d'operatiu d'antiavalots i de custòdia de detinguts. El Comitè contra la Tortura de les Nacions Unides remarca que “en cap cas” cal emprar les Taser en espais de privació de llibertat com a presons i comissaries.

Junts pel Sí assenyala que el seu ús pot ser “alternatiu al de l'arma de foc” o per substituir un important nombre d'agents per efectuar una reducció i una detenció. En aquest sentit, el Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell d'Europa considera que “en cap cas” la policia ha d'utilitzar pistoles elèctriques per fer complir una ordre o efectuar una detenció.

A més, els independentistes pretenen que sigui el mateix agent amb responsabilitat de cap de torn (és a dir, el que dispara la Taser) qui s'encarregui de “supervisar l'actuació”. En última instància la investigació de l'ús de les Taser correspondria a una altra unitat policial, en aquest cas la Divisió d'Afers Interns (DAI). També plantegen que la incorporació de les Taser s'acompanyi de la instal·lació de desfibril·ladors als vehicles policials.

L'oposició avala les Taser excepte CSQP i la CUP

El primer grup de l'oposició, Ciutadans, també avala l'ús policial de les pistoles elèctriques. Els taronges volen que es redacti una instrucció específica on es digui que les Taser només es podran fer servir “en situacions on hi hagi una actitud hostil cap a terceres persones o cap als agents i sigui previsible que hi hagi una agressió o ja s'hagi produït”. En general, les conclusions dels grups partidaris de les Taser –excepte el PSC– presenten un baix nivell de concreció, al contrari del que demanen el Consell d'Europa i l'ONU.

Per la seva banda, el PSC no s'oposa a l'ús policial de les Taser si bé ressalta que en cap cas s'haurien d'utilitzar en situacions de privació de llibertat, ni en manifestacions ni contra persones presumiblement intoxicades o embarassades o amb cardiopaties. Així mateix, els socialistes demanen que els reglaments que concretin les condicions d'ús de les Taser siguin clars i precisos “per evitar interpretacions àmplies o laxes”.

El PP, en el seu escrit de conclusions, assegura que l'ús de les Taser per part dels Mossos “és totalment aconsellable en situació d'extrema gravetat per evitar la reducció cos a cos”. Per contra, els populars no ho recomanen en grans manifestacions o en instal·lacions penitenciàries, així com contra dones o nens.

Només Catalunya Sí Que es Pot i la CUP -que sumen 21 diputats dels 135 que té el Parlament- rebutgen l'adquisició de pistoles elèctriques per part dels Mossos i les policies locals catalanes. Des de CSQP destaquen que en diversos països la incorporació de les Taser ve acompanyada de la seva sobreutilització. “Correm el risc que els protocols i els reglaments se saltin sistemàticament i el seu ús acabi sent incontrolat”, adverteixen.

“Les pistoles elèctriques poden suposar riscos de mort per a les persones que reben les descàrregues”, recorda la CUP en el seu escrit de conclusions. Pels anticapitalistes resulta “molt complicat” que els agents que facin servir l'arma puguin conèixer a simple vista si la persona que rebrà el tret de la Taser ha ingerit drogues o té una malaltia cardíaca, casos en què augmenta el perill per la víctima de la descàrrega.

Etiquetas
stats