L'independentisme català es bolca amb Otegi durant la seva visita al Parlament
La visita del líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, al Parlament català aquest dimecres ha suscitat reaccions, intenses però contraposades, en la majoria dels grups de la Cambra. Els tres principals partits independentistes amb representació, Convergència, ERC i la CUP, s'han bolcat amb el dirigent independentista basc, amb qui han mantingut reunions bilaterals com a grups parlamentaris. També la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha rebut al dirigent en la que serà la reunió amb la més alta autoritat que mantindrà Otegi a Catalunya.
Unes hores abans el mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, havia defensat davant el PP la visita del dirigent abertzale i havia reptat Xavier García Albiol a “parlar de tot en absència de violència”. Albiol havia acusat l'independentisme d'“obrir les portes del Parlament al líder d'una banda terrorista”, davant del que Puigdemont ha recordat que Otegi ha estat convidat per la CUP i ha considerant que Albiol feia una “apropiació indeguda del dolor de les víctimes” per interessos electorals.
A Junts pel Sí i la CUP s'hi han sumat els representants de CSQEP en una tercera reunió amb Otegi, aquest cop entre els diputats de la comissió d'Exteriors del Parlament. En ella, els grups catalans i la delegació abertzale han debatut sobre assumptes com les possibilitats d'autodeterminació catalana i basca o el canvi de model territorial i d'Estat d'Espanya. Segons diversos assistents, en la comissió informal amb els diputats d'exteriors s'ha mantingut un to cordial i de col·laboració entre els diferents grups, malgrat les seves diferències respecte els temes tractats.
El PP i Ciutadans han censurat el bon to amb què independentistes i sobiranistes han saludat la visita del candidat d'EH Bildu, i han contraprogramat Otegi convocant una reunió amb la presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme, Maria del Mar Blanco, i el president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes, José Antonio Vargas. A aquesta reunió no hiha acudit en canvi el PSC tot i estar-hi convidat, ja que segons va explicar Miquel Iceta, consideren que la trobada és una “utilització de les institucions” per part de García Albiol.
El proper candidat de l'esquerra abertzale a la lehendakaritza ha arribat a Barcelona acompanyat per un grup de diferents càrrecs públics del seu partit, amb l'objectiu central d'oferir una conferència a l'antiga fabrica Fabra i Coats sobre processos d'alliberament nacional i internacionalisme. Segons han explicat fonts de la comitiva, els missatges que el líder abertzale vol traslladar amb la vista van destinats mostrar la seva “admiració” cap al procés sobiranista català i el seu desig d'“aprendre” del que els independentistes estan fent a Catalunya.
Otegi ha aprofitat el seu viatge a Catalunya per posar-la d'exemple davant els seus adversaris bascos del PNB i Podem. “El PNB abans ens deia que miréssim a Catalunya, i ara ja no els agrada”, ha assegurat en una entrevista al diari Ara, en què ha afegit que “tant de bo el PNB apostés” per un líder de perfil similar al d'Artur Mas. Mentrestant, a Podem li ha reclamat que “es sumi els processos constituents” de les nacions “el dia que comprovin que no és possible la democratització de l'Estat espanyol”.