Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Núria Parlon es perfila com a líder de consens del PSC

Pere Navarro després d'anunciar la seva dimissió / ENRIC CATALÀ

Arturo Puente

Barcelona —

Els socialistes catalans busquen a corre-cuita un nom per succeir Pere Navarro. Volen celebrar el seu congrés abans que els seus socis del PSOE, que ho faran el 25, 26 i 27 de juliol, i això els lliga a un calendari ajustat. Davant la urgència, dirigents de les federacions de Barcelona i el Baix Llobregat, les que històricament han controlat el partit, han demanat aquest dijous a l'alcaldessa de Santa Coloma i diputada al Parlament, Núria Parlon, que rellevi a Pere Navarro i es postuli per ser elegida com a primera secretària de l'organització.

L'alcaldessa de Santa Coloma s'ha situat en les últimes setmanes com una de les candidates més fermes a prendre el relleu en la direcció socialista. Parlon reuneix moltes de les qualitats valorades pel nucli dur del partit, a més de complir amb la important condició de no desagradar als crítics: està alineada amb el sector esquerrà, és jove, diputada al Parlament i no s'ha oposat frontalment al procés sobiranista. A més, és alcaldessa d'una ciutat de l'àrea metropolitana, com és tradició entre els líders del PSC.

Diversos són els membres del partit que, des que Navarro comuniqués la seva decisió de renunciar, han confirmat que no opten al càrrec, entre ells el acaldable per Barcelona, Jaume Collboni, l'alcaldessa Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet, el de Lleida, Àngel Ros, o el de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros.

Un altre dels noms que s'han estudiat és el del diputat Miquel Iceta, afí a l'actual direcció, o el de l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral. No obstant això és la de Santa Coloma qui en té sobre la taula la proposta que convenç més dirigents de l'organització, que no poden permetre un candidat que no reuneixi el consens necessari i s'esquerdi més el PSC.

A l'espera que la interessada es pronunciï –és una de les poques persones que, tot i estar en la quiniela, ha guardat silenci–, el sector crític espera que l'elecció de Parlon pugui suavitzar la posició del PSC sobre el procés sobiranista, traient a la formació de l'oposició frontal a la consulta a la que l'anterior direcció s'havia instal·lat. L'alcaldessa de Santa Coloma va ser precisament una de les persones que va intervenir com a mediadora en la disputa entre Navarro i els diputats díscols Marina Geli, Joan Ignsi Elena i Núria Ventura. Els crítics però consideren que el partit necessita canvis més profunds que el relleu del primer secretari, encara que prenen la sortida de Navarro com una oportunitat.

Llicenciada en Ciències Polítiques i alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet des de 2009 en substitució de Bartomeu Muñoz, imputat en la trama del cas Pretòria, Núria Parlón, de 39 anys, va ser col·laboradora de l'expresident Montilla durant la seva campanya a la Generalitat. Va ser elegida alcaldessa en les eleccions municipals de 2011 i, un any després, va acudir al lloc número 3 de la llista per Barcelona al Parlament català.

stats