Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

El Departament d'Ensenyament és desobedient

Maria Freixanet Mateo / Marc Vidal

La situació de l'escola Mar Nova de Premià de Mar està arribant a un nivell de maltractament institucional tal, que pares i mares de l'escola han decidit acudir als tribunals a reclamar justícia. Tot i que la feina de l'administració pública és cuidar els serveis públics, avui és un grup de pares i mares qui posa diners de la seva butxaca per a provar de defensar una escola pública contra un govern que ha decidit tancar-la. Podeu col·laborar amb el micromecenatge.

La decisió de tancar-la sembla tan inamovible com injustificada. La consellera Meritxell Ruiz no escolta l'Ajuntament del poble afectat, on tots els grups polítics han aprovat una moció en defensa d'aquesta escola; no escolta a la comunitat educativa, que l'avisen que el tancament crearà problemes greus al municipi; i ni tan sols escolta al Parlament de Catalunya, que li ha manat aturar-se.

Fa unes setmanes, la Comissió d'Ensenyament del Parlament de Catalunya aprovava una moratòria per a la Mar Nova: demanava temps. Temps per a estudiar la situació i no tancar l'escola de manera unilateral sota cap concepte: no fer cap pas sense acord amb l’Ajuntament. Tot i que la moció era aprovada, els partits de govern (JxSí) hi votaven en contra i insinuaven que no es compliria. No hi ha dubte que tenim un govern desobedient: desobeeix el seu propi Parlament.

Premià de Mar clama que necessita aquesta escola. Perquè totes les escoles es troben a una punta del poble i la Mar Nova a l'altra; perquè ofereix un model educatiu innovador únic a la zona; perquè està absorbint i recuperant alumnat amb necessitats educatives especials que no aconseguia sortir endavant en altres centres; i perquè es tracta d'una escola pública: patrimoni compartit.

Però el Departament no escolta raons; ni tan sols escolta mandats parlamentaris. Caldrà veure si escolta sentències de tribunals.

Cal també situar que el cas de la Mar Nova no és excepcional. Hi ha moltes altres escoles públiques amenaçades i hi ha molts altres incompliments parlamentaris, com la decisió de tancar 8 línies de P3 al Baix Llobregat després d'una resolució del Parlament que manava explícitament no fer-ho.

De fet, el mateix dia que assistíem al debat al Parlament que aprovava la moratòria per a la Mar Nova (la que el Govern no pensa acatar), també s’aprovava garantir la continuïtat de l'escola Mediterrània de Viladecans transformant-la en Institut-Escola, amb resultats similars: “aprovada: servirà de res?”.

El cert és que la dinàmica de tancaments d'escola pública és una realitat alarmant, així com l'opacitat i la soledat amb què treballa el Departament.

El que sí que no té precedents és el salt del conflicte a la Justícia. Els pares i les mares de la Mar Nova obren camí: demanaran a la Justícia que faci justícia. I és que no ens podem permetre un Departament d’Ensenyament que ni escolta, ni explica, ni consensua, ni atén a mandats democràtics. Tot el nostre respecte per aquella gent que lluita per allò que és de justícia: i què hi ha més de justícia que l’escola pública?

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats