Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

El Parlament vota a favor de l'extradició a l'Argentina dels ministres franquistes

La resolució parteix d'una proposta d'ICV-EUiA

Jordi Molina

Barcelona —

Si els crims del franquisme no es poden jutjar dins de l’Estat espanyol, caldrà jutjar-los fora. Això és el que ha expressat aquest dimecres el Parlament de Catalunya, que ha aprovat una proposta de resolució que insta la Generalitat a fer les gestions que siguin necessàries perquè el govern espanyol accepti extradir a l'Argentina els dos ministres franquistes investigats per la justícia d'aquell país.

En concret es tracta de Rodolfo Martín Villa i José Utrera Molina, dos dels alts càrrecs de la dictadura als que la jutgessa argentina Maria Servini ha imputat per la causa oberta contra els crims del franquisme. Ara per ara, sobre Martín Villa i Utrera pesa una ordre de detenció internacional que l'executiu de Mariano Rajoy ha desestimat.

El text, presentat per ICV-EUiA, a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament (CAI) ha rebut els vots favorables de CIU i ERC mentre que el PSC s’ha abstingut i el PP, en coherència amb el Govern de l’Estat, hi ha votat en contr. Ni C’s ni la CUP eren presents en el moment de la votació, tot i que l’esquerra independentista hagués votat en clau positiva, tal i com han recordat fonts del partit a aquest mitjà. De fet, la CUP tenia fins a tres comissions a la mateixa hora, la qual cosa ha fet impossible als seus tres diputats poder ser a tot arreu.

El diputat d’ICV-EUIA que ha defensat la proposta, Jaume Bosch, ha destacat que el seu grup parlamentari s’ha personat en la querella en representació dels militants del PSUC i les seves famílies que van ser assassinades o perseguides pel franquisme. Bosch ha expressat que “s’esperava el vot en contra del PP atesa la seva vinculació amb el franquisme”, però ha lamentat l’abstenció del PSC, que ha considerat “inexplicable”.

L’octubre de l’any passat, Servini va ordenar la detenció a efectes d'extradició Martín Villa —ex ministre de Relacions Sindicals de l’any 1975 i de Governació entre 1976 i 1979—; així com de l'exministre Utrera Molina —secretari general del Moviment—, a la causa penal contra els crims del franquisme. La jutgessa havia sol·licitat els arrestos preventius de tots dos —i altres ex càrrecs— amb l’objectiu de processar la les respectives extradicions a l'Argentina i, així, poder prendre'ls declaració com a imputats.

A Utrera Molina, sogre de l'ex ministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón, se l'acusa per haver convalidat amb la seva signatura la sentència de mort del jove activista Salvador Puig Antich, l’any 1974; i Martín Villa per la mort de cinc treballadors en una protesta a Vitòria, la coneguda com la Massacre del 3 de març del 1976.

Etiquetas
stats