Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La tretzena edició de la UPEC es fa amb la sensació que l’hegemonia canvia de bàndol

Jordi Serrano, rector de la UPEC durant la presentació de l'edició d'aquest any

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

L’edició que fa tretze de la Universitat Progressista d’Estiu a Catalunya (UPEC), que es farà entre el 5 i el 7 de juliol a l’auditori de CCOO es fa amb la sensació que «l’hegemonia canvia de bàndol», segons ha declarat el rector de l’entitat, Jordi Serrano.

Els debats tractaran temes tan diferents com l’habitatge a la ciutat, el centenari de la revolució boltxevic o propostes feministes.

A les jornades hi participaran persones que representen un ampli ventall de les esquerres catalanes. Així, en el debat hi prendran part Núria Parlon (PSC), Marta Rovira (ERC), Xavier Domènec (Catalunya en Comú) i Anna Gabriel (CUP).

L’obertura de les jornades la faran en una intervenció a càrrec dels secretaris generals de CCOO, Javier Pacheco, i de la UGT, Camil Ros. L’acte comptarà amb una conferència inaugural a càrrec del periodista Albert Om.

La UPEC premia en cada una de les seves convocatòries diverses iniciatives. Aquest any una de les premiades serà On són les dones, un col·lectiu que analitza la menor representació de les dones en l’àmbit d’opinió dels mitjans de comunicació. També rebrà una distinció del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), una organitzadora pionera en la defensa dels drets del col·lectiu LGBTI que fa 40 anys va convocar a les rambles de Barcelona la primera manifestació per l’alliberament gai al país.

Aquest any la convocatòria de la UPEC es fa sota el lema «en l’interval sorgeixen els monstres», una frase atribuïda a Gramsci quan explicava que el vell ha mort i el nou no pot nàixer. Serrano, en la presentació mostrava la seva esperança en el fet que «l’hegemonia canvia de bàndol». Recordava que anys enrere les idees progressistes eren mal vistes per la majoria de l’opinió pública, mentre que ara sembla que l’esperit crític pren nova volada. En aquest sentit es felicitava que a Catalunya quan s’ha produït descontent, la gent ha anat a buscar respostes a les opcions progressistes i no, com ha passat en altres indrets, a l’extrema dreta.

Potser un element que marca el canvi de la percepció majoritària en relació amb les idees progressistes és que aquest any, després d’una llarga travessa del desert, la UPC compta amb suport institucional de l’Ajuntament de Barcelo a i tgambé de la Diputació de Barcelona.

Gràcies al suport s’ha renovat el web oficial www.upec.cat. Amb la millora s’ha volgut que aquest lloc a internet esdevingui un arxiu històric de les anteriors 12 edicions. Per tant, s’gi poden trobar programes, vídeos i ponències de les convocatòries anteriors de la universitat progressista.

Etiquetas
stats