Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Unes imatges demostren que els Mossos van colpejar el veí del Raval que va acabar morint

catalunyaplural.cat

Barcelona —

La mort de Juan Andrés Benítez, veí del barri del Raval de Barcelona, es va produir després que els Mossos d'Esquadra li clavessin una pallissa, tal com asseguraven diversos veïns testimonis dels fets, i en contra de la versió de la pròpia policia, que sostenia que Benítez va perdre el coneixement just després que el reduïssin i l'emmanillessin. Dos vídeos gravats per veïns del carrer Aurora, on es va produir l'incident el dissabte 5 d'octubre, i difosos per 'El País', demostren com quatre agents van clavar cops de puny i de genoll durant més d'un minut a Benítez, que cridava inútilment immobilitzat a terra.

Després de perdre el coneixement (això ja no s'aprecia en les imatges, però ho afirmen tant els veïns com la policia), Benítez va ser traslladat a l'Hospital Clínic, on va morir. L'autòpsia va deixar clar, uns dies després, que la mort va ser conseqüència dels múltiples cops que va rebre al “crani”, que li van provocar una aturada cardíaca.

Els vídeos ja estan en mans del jutge del cas, que al seu torn els ha remès al Cos Nacional de Policia, que s'encarrega de la investigació. La magistrada ha demanat també al departament d'Interior de la Generalitat que faciliti la identificació dels vuits agents que van participar en la “reducció d'una persona posteriorment morta”, segons apareix en la resolució a la qual ha tingut accés El País.

Concretament, les imatges, gravades des d'un balcó, comencen quan la baralla entre la víctima i un altre veí -fet que va provocar la intervenció dels mossos- ja ha acabat. Des del inici del vídeo es veu com quatre policies subjecten un cos, el de Joan Andrés Benítez, i un altre d'ells fa fora de la zona els veïns curiosos, alguns dels quals reclamen a crits que el deixin anar. Repetidament, els mossos li claven a la víctima diverses puntades i cops de puny, mentre aquesta inútilment crida de dolor.

Les imatges donen la raó finalment als veïns, que des de l'inici van denunciar els abusos. Divendres passat es van manifestar pels carrers del Raval -juntament amb centenars d'activistes- per demanar justícia per Benítez i per denunciar els excessos dels Mossos d'Esquadra al barri.

Etiquetas
stats