Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El Gobierno da por imposible pactar la acogida de menores migrantes con el PP
Borrell: “Israel es dependiente de EEUU y otros, sin ellos no podría hacer lo que hace”
Opinión - Salvar el Mediterráneo y a sus gentes. Por Neus Tomàs

Voluntaris, polítics i famosos enceten a Badalona la Gigaenquesta de l'ANC

Concentració de voluntaris a la plaça Antonio Machado de Badalona  Foto: Omnium

Tomeu Ferrer

Badalona —

Badalona, amb més de 220.000 habitants, i plaça forta del Partit Popular ha estat el lloc escollit per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural per iniciar, amb altres poblacions, la Gigaenquesta. Es tracta d'una altra acció multitudinària endegada pels partidaris que el 9 de Novembre se celebri la consulta a Catalunya.

Des de primera hora del matí de dissabte, voluntaris procedents de diversos punts han arribat a la ciutat. S'han concentrat en cinc indrets de la ciutat, amb un punt central de coordinació a la de Plaça Pompeu Fabra.

Polítics i famosos

Uns 2.000 voluntaris s'han afanyat a picar a unes 75.000 llars per tal d'omplir una enquesta destinada a conèixer les inquietuds de la ciutadania en relació amb el futur de Catalunya. Entre els voluntaris hi havia gent coneguda: Muriel Casals i Carme Forcadell, presidentes de l'ANC i d'Omnium, respectivament. També s'ha vist a Karmele Marchante, periodista; Sílvia Soler, també periodista, escriptora i badalonina de pro, o l'actor Joan Pera.

Pel que fa a polítics s'ha anunciat la participació de Irene Rigau, Josep Rull, Jordi Turull, Lluís Corominas; Anna Simó, Oriol Amorós, Ester Capella, Pere Aragonès i David Fernández, entre altres. Entre els responsables locals s'ha pogut veure a Ferran Falcó, de CDC, Carles Sagués d'ICV, o Francesc Duran de la CUP, a més de Maite Arqué, exalcaldesa de la ciutat.

En parells i després de rebre un kit d'enquesta, els voluntaris s'han dispersat pels barris que els hi han estat assignats.

Voluntaris

Una parella de voluntaris, Ester Fernández i Nil Bohigas, s'han encarregat de picar les portes de diversos domicilis del barri del raval. Al final duien cinc respostes als qüestionaris: “una cosa que hem vist és que hi ha una gran desil·lusió amb la classe política” expliquen, “la sensació és de desencís”. El dia no acompanyava, el sol brillant convidava a passejar o anar a la platja. Per aquest motiu han pogut fer menys enquestes de les previstes. “Només hem trobat una casa on el propietari no ha volgut obrir, i teníem instruccions de no insistir” expliquen. En un altre cas,un noi que d'entrada era reticent “després li hem pogut fer l'enquesta sense problemes”. En aquest sentit, “quan li hem preguntat si li agradaria que en un país independent el castellà fos oficial, el que ha comentat és que com més llengües es coneguin, millor”, assenyalen. D'anècdotes, només una. Un ciutadà xinès al que no se li han pogut fer les preguntes perquè no entenia res, ni català, ni castellà.

Preguntes

La consulta que es vol fer arribar a Catalunya a 2,5 milions de llars, pregunta als ciutadans a què dedicarien els entre 8.000 i 16.000 milions que Catalunya tindria de més si fos estat. També es pregunta què hauria de ser prioritari en relació amb serveis públics. La tercera qüestió té a veure amb la renovació democràtica que caldria adoptar. En quart lloc es pregunta per les prioritats que hauria de tenir la relació entre la Catalunya futura i la Unió Europea. El cinquè punt pretén conèixer les prioritats de la població respecte a l'ús oficial de les llengües catalana i castellana. Finalment es demana als ciutadans si aniran a votar el 9 de novembre.

La tasca dels voluntaris s'ha fet, segons els organitzadors, sense cap problema amb la població. La majoria dels enquestats expressaven d'entrada la seva sorpresa, després contestaven o no. Només s'ha produït un petit frec amb la Guàrdia Urbana de Badalona. Al punt de concentració situat a prop del Pavelló del Joventut la policia ha identificat algunes persones. Sense cap transcendència. Segons l'acta aixecada es tractava de cridar l'atenció perquè a prop del lloc s'havien embolicat alguns elements urbans amb plàstic groc, el color de la campanya. No obstant això, la CUP ha considerat l'acció policial com un intent d'intimidació.

Picar a portes desconegudes porta alguna sorpresa. Per exemple, quan el regidor del PP, Daniel Gracia, ha vist com dos voluntaris intentaven fer-li les preguntes de rigor, tal com ha manifestat per twitter, queixant-se de la molèstia causada per la visita en dissabte i destacant que els enquestadors eren de Terrassa.

Al final, concentració de tots els voluntaris a la Plaça Pompeu Fabra, amb batucada i vermut per acabar el matí.

Etiquetas
stats