Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mas assegura que el 2014 no hi haurà més retallades

Mas no descarta convocar eleccions anticipades abans del 2016.

Jordi Mumbrú

Barcelona —

Era difícil que el discurs del President de la Generalitat durant el debat de política general fos tant sorprenent com el de l’any passat, quan va anunciar que donava per acabada la legislatura i posava data a les properes eleccions. Però Artur Mas s’hi va esforçar i va aconseguir que molts dels presents posessin cara de sorpresa quan va enumerar totes les millores que hi ha hagut en els darrers anys en sanitat, educació, seguretat i també benestar social. El President fins i tot va assegurar que la prostitució a les carreteres catalanes s’ha reduït en un 50% en dos anys i va arribar a destacar l’èxit que va tenir una exposició de Salvador Dalí que es va organitzar al museu Pompidou de París.

Interpretacions a part, Mas va fer una promesa sobre els pressupostos de l’any vinent: “No podem gastar ni un euro més que el 2013; però tampoc gastarem menys. Per tant, per primer cop en anys, preveiem que no hi haurà noves retallades”. El compromís del president arriba enmig dels contactes entre el Govern i ERC per aprovar els pressupostos del 2014, de manera que se'n dedueix que les negociacions estan més que avançades. Fonts d’ERC asseguren que els pressupostos de l’any vinent seran “els més socials de la història” -pel que fa als percentatges, no en números absoluts-. Una nova prova que l’acord entre CiU i ERC està molt a prop són les declaracions que va fer la portaveu republicana Marta Rovira després de la intervenció del discurs: “El 2013 i el 2014 acompanyarem al President en tot el que està a les nostres mans”, va dir.

A canvi del suport d’ERC, que previsiblement arribarà a entrar al Govern l’any vinent, Mas havia de mantenir el seu compromís amb la consulta independentista. I ho va fer: “La consulta s’ha de celebrar l’any 2014, tal i com està acordat en el pacte de legislatura. Treballarem incansablement perquè sigui així”, va dir. Mas va dir que intentarà trobar un acord entre totes les forces favorables al dret a decidir per concretar la data, el contingut de la consulta i el marc legal o els marcs legals a utilitzar“ i en to solemne, va concloure: ”Estic disposat a utilitzar com a President tots els instruments democràtics i legals al meu abast a fi de facilitar que el poble de Catalunya pugui decidir lliurement en el seu futur com a país, inclosa la convocatòria d’eleccions. No és l’escenari que desitjo, ni és el millor. Tanmateix, estic disposat a arribar fins aquest punt, com a últim recurs“.

Els socialistes, més a prop

Després del discurs d’Artur Mas hi havia interès per sentir les paraules del PSC. Els socialistes són el partit clau per aconseguir un gran acord sobre la data, el contingut de la consulta i el marc legal a utilitzar. El portaveu del PSC, Maurici Lucena, va mostrar una cara més amable que de costum amb el president i va celebrar “que no hagi parlat només del procés sobiranista”. Lucena també va considerar una bona notícia que hi hagi acord entre CiU i ERC, perquè això garanteix un govern estable. Això sí, tot i les bones paraules -que donen a entendre que el PSC veu amb bons ulls l’acord plantejat-, Lucena va acusar el president d’haver-se penjat totes les medalles i d’haver acusat a l’herència rebuda i a Espanya de totes les coses que no funcionen.

La portaveu d’ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, va dir que no reconeixia el país que havia descrit Artur Mas i li va tirar en cara que en el seu discurs defensés que les retallades havien estat necessàries i que gràcies a elles, les finances comencen a millorar. “¿A qui li ha anat bé retallar? Potser a alguns pocs sí que els hi ha anat bé, però no a la majoria”, va dir.

Pel que fa a la proposta de gran acord que ha de permetre la celebració de la consulta l’any vinent. Camats va demanar que aquest debat “suposi la fi dels acords unilaterals. Volem votar i quan abans millor, però volem decidir entre tots”, va reclamar. ICV-EUiA s’ha mostrat sempre a favor del dret a decidir però s’ha mostrat molt crítica de les negociacions (per carta) que ha tingut Artur Mas amb el President espanyol, Mariano Rajoy.

El portaveu de la CUP, Quim Arrufat, va ser molt crític amb el discurs del President i va deixar anar un: “Comencem malament”. Arrufat li va retreure que parlés només de la manifestació de l’11 de setembre, oblidant les nombroses protestes que hi ha hagut durant tot l’any i sobre la consulta li va demanar més “determinació”. També va dir que, per la CUP, la independència “no és només de Madrid, sinó la recuperació de la soberania de la societat”.

Totes les declaracions de la resta de partits es van fer minuts després que acabés el discurs del President. Les formacions anaven desfilant per la sala de premsa per valorar, a contrarellotge, les paraules d’Artur Mas. Avui tindran l’oportunitat de fer-ho davant de tota la cambra i després d’haver-se preparat amb més temps cada intervenció.

Etiquetas
stats