Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mas: “Catalunya sent afecte per Espanya, però ja no confia en l'Estat espanyol”

Artur Mas, al Parlament en una imatge del curs passat.

catalunyaplural.cat

Barcelona —

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha encetat el primer debat de política general de la seva segona legislatura al capdavant del Govern amb un compromís: abans del 2014 hi haurà una data fixada per a la celebració de la consulta sobiranista i una pregunta, i ja se sabrà quin serà el marc legal que s'emprarà per a dur-la a terme. “Utilitzarem tots els instruments democràtics i legals perquè el poble català pugui decidir”, ha afirmat el president, per afegir -com ja va anunciar- que “com a últim recurs” no descarta unes eleccions plebiscitàries.

Mas ha fet aquesta promesa amb la intenció, segons ha dit, que la data i la pregunta de la consulta siguin fruit de l'acord de totes les formacions polítiques partidàries del dret a decidir, així com de la complicitat de l'Estat espanyol. “¿L'Estat accepta una consulta a Catalunya per conèixer la voluntat del poble sobre el futur polític del país? Si és que no, què negociem?”, s'ha preguntat Mas.

En aquest sentit, Mas s'ha mostrar contundent amb l'actitud fins ara mostrada per l'Estat, el qual considera que, “normalment altiu i displicent amb les qüestions nacionals catalanes, casi sempre tan perdonavides com ignorant, no té més remei que constatar que té un problema”, en referència a l'èxit de la Via Catalana, que Mas considera un exemple de mobilització cívica i de bones maneres. En la mateixa línea, el president ha conclòs: “Catalunya sent afecte per Espanya, l'estima, però ja no confia en l'Estat espanyol”.

Al llarg del seu discurs, que encetava un debat que durarà fins divendres, Mas ha explicat que el seu Executiu treballarà en “quatre grans eixos que perfilaran el futur de Catalunya”. Aquests són, segons el president, el procés polític basat en la transició nacional, la situació de les arques públiques de la Generalitat i les polítiques públiques que en depenen, les “polítiques d'ocupació i de manteniment de l'Estat del Benestar”, i la “restitució de la confiança dels ciutadans en les institucions”.

Els funcionaris recuperaran la paga extra si l'Estat desbloqueja l'impost a la banca

Més enllà del debat a l'entorn del procés sobiranista, m'has també ha promès que aquest serà el darrer any de retallades pressupostàries. El president ha assegurat que el 2014 es mantindrà el gruix dels comptes d'enguany -prorrogats des del curs passat- i ha anunciat que, si l'Estat desbloqueja l'impost als dipòsits bancaris que va presentar la Generalitat, no retallarà la paga extra als funcionaris l'any vinent, tal com va anunciar que faria.

“No podem gastar ni un euro més que el 2013, però tampoc en gastarem menys; per primera vegada, no hi haurà retallades”, ha resumit Mas, que ha recordat que el pressupost de la Generalitat s'ha reduït en un 20% en tan sols tres anys. El president n'ha culpat a l'Executiu central i a l'herència rebuda del tripartit, el responsable, segons Mas, que ara mateix la Generalitat hagi de pagar en interessos financers fins a 5.000 milions d'euros, l'equivalent a tot el pressupost del departament d'Ensenyament.

Etiquetas
stats