Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El debat de política general comença a l’espera que ERC entri al Govern

Junqueras acceptaria entrar al Govern si hi ha data i pregunta per a la consulta.

Jordi Mumbrú

Barcelona —

Ja fa mesos que hi estan treballant i les negociacions avancen pel bon camí. Hi podria haver, fins i tot, algun anunci durant el Debat de Política General que comença aquest dimecres al Parlament de Catalunya: ERC es prepara per donar suport al president Artur Mas en els pressupostos de l’any vinent i per entrar a formar part del Govern de la Generalitat.

Aquest pas endavant no comportarà necessàriament beneficis arepublicans per a la formació que lidera Oriol Junqueras, actualment col·locada en una situació tan còmode com rendible. CiU ha de governar sense majoria -amb el soroll que això comporta-, negociar constantment, rebre les crítiques per les retallades aplicades i intentar cosir la divisió interna amb Unió -gens favorable al procés sobiranista-, motiu pel qual pateix un evident desgast en un moment de recessió tan complicat. Mentrestant, fins ara ERC s’ho mira des de fora l'Executiu, amb la tranquil·litat de qui sap que, passi el que passi, les urnes encara li donaran més força. Si CiU s'esquerda i hi ha eleccions, els republicans guanyaran, tal com apunten les darreres enquestes, i si l’Estat impedeix la consulta i es convoquen eleccions plebiscitàries, molt haurien de canviar les coses perquè ERC no acabés imposant-se.

Però els republicans tenen un objectiu irrenunciable i serien capaços de renunciar a aquesta comoditat a canvi d’una sola promesa: no aturar el procés sobiranista. L’acord entre CiU i ERC és que Artur Mas anunciï la data de la consulta i la pregunta que es farà abans que acabi l’any. La data ha de ser durant el 2014, i la pregunta, clara i entenedora, només ha de poder acceptar un “sí” o un “no” com a resposta. Si es compleix aquest compromís, i el Govern de CiU demostra que no es fa enrere, ERC assumirà responsabilitats. El seu president, Oriol Junqueras, no deixa cap possibilitat de dubte: “Quan hi hagi una data propera i una pregunta clara amb una resposta tan explícita com un sí o un no, estem disposats a entrar al Govern per vetllar per la culminació del procés cap a un referèndum vinculant”. Per deixar clar que no li farà el joc a CiU fent caure el pacte de govern que tenen firmat, afegeix: “Només hi haurà eleccions quan aquest procés culmini”.

Dins de CiU no tothom té clar que aquest sigui el camí. Les enquestes que des de fa mesos adverteixen que en cas d’eleccions els republicans superarien als convergents han augmentat la pressió sobre el sector més independentista. Sembla evident que continuar per aquest camí no els serà rentable en criteris electoralistes.

CiU confia remuntar

Però si CiU és capaç que ERC entri al Govern l’escenari pot canviar. Per començar, Artur Mas podrà aprovar els pressupostos del 2014 -cal recordar que els del 2013 estan prorrogats- i, a més, haurà demostrat que la seva formació és capaç de sumar i que la seva aposta perquè Catalunya decideixi el 2014 és clara. Internament, pot augmentar la fractura -sobretot per les pèssimes relacions entre Unió i ERC-, però de portes en fora, llançaria el missatge que volen sentir els milers de catalans favorables a la independència.

Tot aquest moviment, que podria fer els seus primers passos aquesta setmana, és amb l’horitzó de la consulta pel 2014. Les forces polítiques volen apostar per aquesta via, perquè és la que més complicitats polítiques aconseguiria tant al Parlament -incloent el PSC, ICV i la CUP- com al carrer, i també perquè és la que donaria més crèdit a nivell internacional. Però el Govern de Mariano Rajoy, pel que sembla, no la permetrà. Abans d’arribar al pols que pot provocar un “no” definitiu de Madrid, i que pot generar vertigen a alguns independentistes, caldrà esperar tot un any, sempre que CiU i ERC aconsegueixin posar-se d’acord.

Etiquetas
stats