Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como un problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Grups en defensa dels drets de la dona demanen un posicionament a Catalunya contra la reforma de Gallardón

Gallardón preveu que la llei de l'avortament s'aprovi a l'octubre.

Pau Rodríguez

Barcelona —

La campanya pel dret a l'avortament lliure i gratuït, que engloba a Catalunya prop de 200 col·lectius i associacions en defensa dels drets de la dona, instarà aquests dies el Parlament de Catalunya i la Generalitat a aprovar una resolució a favor dels drets sexuals i reproductius de les dones i contra la reforma que el ministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón preveu aprovar abans que acabi l'any. A més, demanaran que es promogui una llei catalana sobre la qüestió dins el marc de l'Estatut.

La proposta de resolució elaborada pels col·lectius, que intentaran que surti al debat de política general que comença avui -després d'haver-ne parlat amb tots els grups polítics-, consta de tres eixos: que es blindin els drets adquirits en qüestions sexuals i reproductives de les dones, que es desplegui definitivament la llei de salut sexual i reproductiva del 2010, i que la Generalitat de Catalunya treballi en una legislació pròpia per a la interrupció de l'embaràs.

“Hem de blindar el dret a decidir de les dones que Gallardón posarà en perill”, manifestava Betlem Cañizar, portaveu de la campanya, durant una petita concentració dels col·lectius davant el departament de Salut de Generalitat.Aprofitaven que allà s'hi reunia per segon cop des de la seva constitució, l'any 2010, la Comissió Assessora de Salut Sexual i Reproductiva (CASR) del Govern, que analitzar, entre altres qüestions, la reforma del ministeri.

Pel que fa a la petició que es desplegui la llei actual, es refereixen sobretot, tal com explica Betlem Cañizar, portaveu de la campanya, “a l'educació sexual i afectiva a les escoles, que fins ara no es dóna, i a les mesures de facilitació de mètodes anticonceptius”. Malgrat ser una normativa estatal, Cañizar considera que és la Generalitat la responsable d'aquest desplegament, atès que té les competències en salut i educació.

Tant l'educació sexual a les aules com les mesures d'anticoncepció de moment no consten al projecte de llei de Gallardón, fet que fa témer als col·lectius que quedin fora de la legislació, malgrat tractar-se de factors essencials per prevenir els avortaments, segons expliquen. L'any 2011 van avortar a Espanya 118.359 dones, però casi el 90% de les quals no podria fer-ho si estigués en vigor la llei de Gallardón.

Etiquetas
stats