Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

Rigau amplia les beques menjador en un 5% davant l'elevat augment de peticions

La consellera d'Enseyament, Irene Rigau.

Pau Rodríguez

Barcelona —

El departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya augmentarà la partida de beques menjador. Després d'un estiu en què l'alimentació dels infants ha omplert les principals portades de diaris i tertúlies de Catalunya, la consellera Irene Rigau ha anunciat que incrementarà la partida de beques dels 32,2 milions actuals a 34 milions per al curs 2014. Un augment de poc més del 5% del pressupost que ha de servir, segons Rigau, per evitar que cap alumne amb “privacions alimentàries” es quedi sense ajudes.

Aquest és el primer curs que augmenta substancialment la partida de beques menjador des de l'arribada de Rigau a la conselleria, tot i que no ho fa al ritme que creix la pobresa i conseqüent necessitat d'ajudes. En les últimes setmanes, per exemple, dos consells comarcals -els organismes que tenen competències en aquesta matèria- han fet públiques les sol·licituds rebudes. Al Vallès Occidental les peticions han augmentat en un 13% i al Baix Llobregat, en un 20%. En el cas del primer, de les 9.500 peticions que han registrat pel curs 2013-2014 només en podran atendre 4.933 -el 51% del total.

Amb la nova partida, la Generalitat preveu repartir a tot el territori 64.000 beques al llarg del curs que comença la setmana que ve. No servirà per donar resposta a totes les sol·licituds, però sí -segons el departament- per a que “tots els alumnes amb privació alimentària tinguin beca”. A més, Rigau assegura “si cal” incrementaran les ajudes fins que cobreixin el 100% del menú -ara mateix corresponen al 50%-, un marge que, en els casos més extrems, s'ha arribat a cobrir amb ajudes especials d'entitats com Creu Roja o Càritas.

Compromisos: homogeneïtzar criteris i detectar necessitats nutricionals

En el marc de l'ampliació de les beques, la consellera Rigau també ha anunciat una sèrie de mesures per fer front als problemes creixents d'alimentació de molts infants catalans que viuen per sota el llindar de la pobresa. Entre altres, s'ha compromès a homogeneïtzar els criteris que estableix cada consell comarcal per permetre l'accés a les beques, un sistema que fins ara comportava que la Generalitat no tingués dades sistematitzades per a evaluar la situació d'una manera global, i que provocava certs desequilibris entre territoris.

Una altra de les decisions d'Ensenyament ha estat establir un protocol per a detectar les necessitats alimentàries dels infants, un mecanisme que no ha concretat però que ha avançat que el duran a terme coordinats amb el departament de Benestar Social i Família, l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Cataunya.

Aquesta és, per tant, la resposta de Rigau a la greu situació alimentària que viuen moltes famílies empobrides, per una banda, i a la polèmica que ha generat en l'escenari polític l'informe presentat pel Síndic de Greuges que alertava que milers de nens i nenes catalans pateixen malnutrició per causes derivades de la seva situació econòmica.

Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

stats