Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

50.000 nens pateixen malnutrició a Catalunya

Benoît Cros

Barcelona —

Si bé no hi ha problemes estructurals de desnutrició infantil a Catalunya, en canvi la malnutrició és un problema existent i afecta prop de 50.000 nens. Aquest concepte engloba menors que són privats alguna vegada d’un àpat o bé no tenen una dieta equilibrada – mengen carn o peix menys d’un cop a la setmana.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha fet públiques avui aquestes dades ha instat el Govern a prendre mesures que garanteixin el drets dels nens a una alimentació adequada. “Mans fora del que són drets bàsics dels infants”, ha proclamat Ribó, que ha afegit que les partides destinades a la infància “no s’han de tocar en cap ajust presupostari”.

Segons Ribó, la principal raó de la malnutrició ve de la falta d’ingressos de les famílies. Actualment hi ha prop de 230.000 nens que viuen en llars on els pares estan aturats, una situació encara més preocupant si es pren en compte el fet que dos de cada tres aturats no reben subsidi ni prestació. En aquest context, Ribó ha criticat novament les noves regles d’atribució de la renda mínima. Des del maig del 2011, el número de beneficiaris d’aquesta prestació han disminuït tot i l’augment de l’atur.

L’altre aspecte que empitjora l’alimentació dels nens és la manca de garantia d’un àpat diari durant el curs escolar. El Síndic de Greuges ha denunciat les disparitats territorials a l’hora de concedir les beques menjadors. Per això, ha abogat per l’establiment d’un llindar de renda unificat a totes les comarques per sota del qual totes les famílies rebin ajut per pagar el menjador. A més de les desigualtats territorials, Ribó ha denunciat que els ajuts es reben sovint a final del curs. “Això no té cap sentit”, ha apuntat. El Síndic també ha alertat també del debilitament de les garanties d’alimentació adequada durant els períodes de vacances.

Pel que fa a la desnutrició, Ribó ha dit que “no es tracta d’un problema estructural”. El juny de 2013, l’Institut Català de la Salut ha identificat 750 casos “amb codis diagnòstics relacionats amb la pobresa i la desnutrició infantils”.

Etiquetas
stats