Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Artur Mas, sobre la seva imputació: “No vaig desobeir. Va ser una rebel·lió democràtica”

Mas, sobre su imputación: "No desobedecí. Fue una rebelión democrática"

Europa Press

Barcelona —

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat és dimecres la seva innocència per haver impulsat el procés participatiu del 9 de novembre de 2014, ja que segons ha assegurat va actuar d'acord amb la llei. “Legalment no vaig desobeir”, ha explicat, “políticament hi va haver una rebel·lió democràtica: vaig posar urnes”. Malgrat això, Mas ha tret pit per la seva actuació en el 9-N, del qual ha considerat que va ser “el pols més gran que Catalunya li ha fet a l'Estat espanyol des de la mort de Franco”.

El president de la Generalitat, ja en funcions, s'ha referit en una entrevista a Catalunya Ràdio als quatre delictes pels quals va ser imputat aquest dimarts per rebatre'ls ja que, segons raona, des del Govern es va respondre al veto del Constitucional retirant la primera fórmula de consulta per al 9-N i es va preguntar què s'havia de suspendre de la segona, per la qual cosa “no hi va haver resposta”. Segons el líder independentista, l'actuació judicial contra ell mateix i contra les conselleres Joana Ortega i Irene Rigau respon a la voluntat d'un govern que va actuar “ferit en el seu orgull, amb ràbia, que actua a les braves”, ha indicat en referència al Executiu de Mariano Rajoy.

Després de negar que desobeís llavors, Artur Mas ha negat que tingui intenció de desobeir en un futur, almenys sobre aquesta qüestió. Ha titllat de “no plausible” la possibilitat de desobeir si se l'arribés a inhabilitar, i ha assenyalat, entre altres raons, que hauria de treballar amb funcionaris de carrera que tenen dret a no cometre il·legalitats. Per aquesta raó, ha apuntat a la necessitat de fer un Estat independent, amb un ordenament jurídic propi. “Això canviaria les coses”, ha subratllat.

Pressió sobre la CUP

Artur Mas ha parlat també sobre les dificultats que està trobat per formar nou govern, pel fet que no està disposat a fer un pas enrere en la seva candidatura a la reelecció, una condició que posa la CUP per donar suport a un Executiu de Junts pel Sí amb els seus 10 diputats. Mas ha considerat que la CUP ha d'entendre “que tenim una responsabilitat sense precedents i que no podem fallar”, i ha rebatut les raons antisocials que els independentistes d'esquerres addueixen per no donar-li la seva confiança, considerant que ell ha gestionat “les retallades imposades des Madrid”.

Després de defensar el seu com un Govern de perfil social –“hem creat més impostos que cap altre”, ha assegurat–, Mas li ha retret a la CUP que intentin “bloquejar des de la seva minoria” l'aspiració de 1,6 milions de vots que la seva candidatura va obtenir. “No hem arribat aquí per espatllar-ho tot”, ha tancat sense considerar per un moment la possibilitat de renunciar a la seva candidatura, assegurant que continuar sent president no és un desig personal sinó dels seus votants.

Etiquetas
stats